Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Nederland moet meer doen tegen belastingontwijking multinationals'

18-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
121 keer bekeken
  •  
Mini-enquête - belastingparadijs (ANP)
De mini-enquête die de afgelopen twee weken over belastingontduiking in Nederland is gehouden legt vooral bloot dat de overheid niet is opgewassen tegen de experts in belastingontwijking. Dat schrijft journalist Carlijne Vos maandag in een commentaar in de Volkskrant.
Mini-enquête - belastingparadijs (ANP)
Fiscale constructies onder de loep
Vos schrijft haar commentaar naar aanleiding van het onderzoek van de afgelopen twee weken waarbij een speciale Tweede Kamercommissie de fiscale constructies in Nederland onder de loep nam. De enquête werd gehouden naar aanleiding van de Panama Papers, de gelekte dossiers waaruit bleek dat veel rijken via een Panamees bedrijf de belasting ontdoken.
Onder ede
Een mini-enquête is, na de parlementaire enquête, het zwaarste onderzoeksmiddel dat de Kamer kan inzetten. Getuigen zijn verplicht mee te werken en staan onder ede. Maar veel indruk maakte de verhoren niet. Wat vooral duidelijk werd tijdens de zittingen, schrijft Vos, is dat de overheid de fiscale en juridische expertise mist waarin de trustkantoren uitblinken. Vos concludeert:
“Het ligt daarom niet in de verwachting dat de misstanden ooit zullen worden aangepakt.”
Nederland belastingparadijs
Ons land blijft nog steeds een van de belangrijkste landen in Europa als het gaat om internationale belastingontwijking. Nederland was in 2015 met 236 belastingdeals zelfs goed voor een derde plek op de ranglijst. Maar uit de vele verhoren de afgelopen weken bleek keer op keer dat de ondernemers vinden niets verwerpelijks te doen. De directeur van het grootste trustkantoor van Nederland, Dick Niezing, noemde het ‘belastingbesparing’ en zei, ondanks het appèl van de commissie op zijn morele plicht en verantwoordelijkheid, dat daar niets mis mee is.
Meer ambitie nodig
Vos schrijft nu in de Volkskrant dat de Tweede Kamer meer ambitie had moeten tonen om de dubieuze rol van Nederland in de mondiale belastingontwijking aan de kaak te stellen. Ook vindt ze dat grote multinationals als Starbucks niet aan de enquête hadden mogen ontbreken. Daarnaast verwijst ze ook naar de Nederlandse overheid die de belastingvoordelen waar de multinationals gebruik van maken in het leven heeft geroepen, maar niet gehoord werd tijden de mini-enquête.
Zaakwaarnemer U2 en Rolling Stones naar Tweede Kamer voor verhoor over belastingontwijking
Geheime belastingdeals
ZEMBLA maakte drie uitzendingen over Nederland als belastingparadijs waaruit onder andere bleek hoe multinationals geheime belastingdeals sluiten met Nederland. Bekijk het overzicht van deze uitzendingen of kijk de korte samenvattingen:
'Nederland belastingparadijs' 
'Nederland belastingparadijs:  het vervolg' 
'Nederland belastingparadijs: de politiek'
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor