Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Nederland miljarden kwijt door falend ict'

25-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
c2000-regio-rotterdam-tijdelijk-plat
De Nederlandse overheid raakt elk jaar 4 tot 5 miljard euro kwijt aan ict-projecten die mislukken. Vooral met de grote technologieprojecten gaat het mis. Van die projecten - vanaf een budget van 7,5 miljoen euro - slaagt maar 7 procent. Van alle projecten bij elkaar is 30 procent succesvol.

Te duur, te laat
Van de grote projecten mislukt ruim een derde (36 procent) zodanig dat het nieuwe systeem nooit in gebruik wordt genomen en ruim de helft (57 procent) wordt betwist. Dat laatste betekent dat het project te duur uitpakt, te laat klaar is en anders wordt dan eerst de bedoeling was.

Dat zei Hans Mulder vrijdag voor de tijdelijke ICT-commissie van de Tweede Kamer, die onderzoek doet naar ICT-projecten bij de overheid. Mulder is onder meer verbonden aan de Universiteit als hoogleraar beleidsinformatica en adviseert bedrijven en overheden.

Verhoren
De Tweede Kamer start vandaag met verhoren over mislukte en veel te dure ICT-projecten van de overheid. De tijdelijke commissie heeft de opdracht om een parlementair onderzoek uit te voeren naar ICT-projecten bij de overheid.

C2000
De overheid heeft de informatieprocessen en –stromen bij ICT(-projecten) niet op orde. De commissie wil in kaart brengen wat er waarom mis is gegaan of juist goed liep. Daarnaast zal het onderzoek duidelijk moeten maken welke stappen er moeten worden gezet om de informatieprocessen en –stromen bij ICT(-projecten) van de overheid optimaal in te richten. Zoals politie- en brandweersysteem C2000,  de modernisering van de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA), de OV-chipkaart en het Elektronisch Patiëntendossier (EPD).

Naar verwachting zal de commissie haar eindrapport najaar 2014 aanbieden aan de Kamer. Een deel van het onderzoek wordt uitgevoerd door een externe partij.

Livestream hoorzitting tijdelijke commissie ICT

Meer over:

de-ramp-c2000
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor