Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Nederland in top 5 EU-landen gelinkt aan ontbossing’

14-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1012 keer bekeken
  •  
still-rampamazone-3
Nederland is een van de grootste EU-landen met importproducten die gelinkt zijn aan ontbossing in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. In een rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) staat dat Nederland verantwoordelijk is voor het kappen van bijna 30.000 hectare oerwoud en andere natuur per jaar voor de verbouwing van soja voor veevoer en palmolie. Het WWF pleit voor strengere Europese regelgeving over ontbossing.

De natuurbeschermingsorganisatie deed onderzoek naar het kappen van regenwoud gericht op de import van landbouwproducten van de Europese Unie. Daaruit blijkt dat Nederland een van de grootste Europese importeurs van soja is. De bonen worden verbouwd op plekken waar eerst regenwoud en savannes waren. De Nederlandse boeren gebruiken soja als voer voor vee dat uiteindelijk geëxporteerd wordt als vlees.

Lees ook: ‘Tropisch bosgebied dat 10 keer zo groot is als Nederland gekapt voor landbouw’

Volgens verschillende inheemse leiders moet het eens afgelopen zijn met de mensenrechtenschendingen en grote ontbossing in Brazilië. Nederland moet nu eindelijk eens zijn verantwoordelijkheid nemen, is de boodschap van de inheemse leiders. Bekijk onze video hierover uit 2019:

Geïmporteerde ontbossing

Wereldwijd wordt per jaar vijf miljoen hectare aan bossen in tropische gebieden gekapt voor de landbouw. Dat is meer dan de oppervlakte van Nederland. De EU is de een na grootste op het gebied van 'geïmporteerde ontbossing'. De EU-landen zijn samen verantwoordelijk voor 16 procent van de ontbossing. Op de eerste plek staat China, dat verantwoordelijk is voor 24 procent.

Lees hier: Honderden diersoorten in Amazone met uitsterven bedreigd

De Europese commissie komt in mei met een wetsvoorstel over ontbossing. Het WWF hoopt dat deze wet ervoor zorgt dat producten die iets te maken hebben met het kappen van regenwoud verboden worden op de Europese markt.

Ramp in het regenwoud

Onder het leiderschap van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro gaat de ontbossing van de Amazone harder dan in jaren het geval is geweest. De vernietiging van het grootste tropische regenwoud ter wereld neemt alarmerende vormen aan, laat de Zembla-uitzending de ‘Ramp in het regenwoud’ zien.

Zembla reist naar de Braziliaanse deelstaat Pará en volgt de route van het sojatransport. Wat zijn de gevolgen van de sojahandel voor het Amazone regenwoud en voor de lokale bevolking? Er blijken onvermoede Nederlandse belangen in het spel.  

Bekijk hier de uitzending:
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.