Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nederland fraudeland

  •  
14-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
423 keer bekeken
  •  
Huisschilder Willy van der Linden is voor 140 duizend euro opgelicht. Cindy Verhagen heeft reuma en wilde daardoor minder werken. Om haar toekomst veilig te stellen belegt ze haar spaargeld bij een vertrouwd assurantiekantoor. Althans dat dacht ze. Nu is ze alles kwijt. De werkgever van Monique Kurvers lijkt een fraudeur. Het bedrijf gaat failliet en Monique verliest haar baan.

Ieder jaar telt Nederland tienduizenden slachtoffers van financieel economische criminaliteit die zelden hun geld weer terug zien. Ze staan machteloos. De politie gaat nauwelijks achter de daders aan en gedupeerde raken verstrikt in civiele procedures. ZEMBLA onderzoekt: Hoe kun je als fraudeslachtoffer je recht halen? En wie gaat achter de oplichters aan?

In de Verenigde Staten hebben slachtoffers veel meer mogelijkheden om de fraudeur te vervolgen en daarmee hun geld terug te krijgen. Gedupeerden kunnen makkelijker inzage krijgen in interne stukken om bewijsmateriaal voor hun zaak te verzamelen. Ook kunnen slachtoffers in een collectieve schadevergoedingsactie een gezamenlijk front vormen tegenover de fraudeur. Waarom kan dat niet ook in Nederland?

Zembla onderzoekt: Hoe kun je als fraudeslachtoffer je recht halen? En wie gaat achter de oplichters aan?

Links en documenten

Dit zijn de faillissementen van de laatste 12 jaar. Vorig jaar, 2011, een record van zo’n 10.000 faillissementen. Bij één derde hiervan wordt dus fraude gepleegd. Justitie heeft afgelopen jaren gemiddeld 30 tot 60 zaken opgepakt. Slechts één tot anderhalf procent van alle fraudegevallen.
De totale schade van de financiële criminaliteit in Nederland is niet bekend, wel zijn er bij verschillende fraudes schattingen gemaakt. Faillissementsfraude, 1.7 miljard euro. Verzekeringsfraude, 900 miljoen. Beleggingsfraude, 750 miljoen. Acquisitie, 500 miljoen euro. Dat is opgeteld haast vier miljard euro, een fraude van ruim tien miljoen euro per dag. Nog steeds wordt slechts een klein percentage van de fraudezaken door de politie opgepakt, terwijl het over veel slachtoffers gaat. Wat kunnen slachtoffers doen, als justitie niets doet?


Documenten
Follow the money! Onderzoek naar financieel opsporen door de politie in het licht van het landelijk programma FinEC Politie.

 
Links

Insolad De in 1991 opgerichte Vereniging Insolventierecht Advocaten "INSOLAD" is een specialisatievereniging van de Nederlandse Orde van Advocaten. De vereniging telt nu zo'n 600 leden en aspirant-leden. Insolad.nl

Vereniging JIRA , de vereniging voor Jonge Insolventierecht Advocaten. Vereniging Jira.nl
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.