‘Nederland een van ‘s werelds grootste importeurs houtpellets’
11-01-2019
•
leestijd 2 minuten
•
2135 keer bekeken
•
Nederland wordt vanaf 2019 een van ’s werelds grootste importeurs van houtpellets. Vier kolencentrales beginnen met bijstook van deze houtkorrels, waardoor Nederland in de top vijf komt. Dat meldt vakblad Canadian Biomass Magazine.
De meeste geïmporteerde houtpellets komen in elektriciteitscentrales terecht met als doel de uitstoot van CO2 te beperken. Maar
het verbranden van hout voor energie is helemaal niet klimaatneutraal, zeggen critici in de ZEMBLA-uitzending ‘Bos als brandstof’ uit 2017.
Centrales krijgen subsidie
Afgelopen november begon in Brabant de Amercentrale van energiebedrijf RWE als eerste met de bijstook van ‘biomassa’. De andere drie centrales (Eemshaven van RWE, Uniper Maasvlakte en Engie Rotterdam) doen dat volgend jaar. Daarvoor ontvangen de centrales 3,6 miljard euro subsidie.
Het Nederlandse gebruik
Naar verwachting stijgt het Nederlandse gebruik van houtpellets voor bijstook tot 2023 naar 2,5 miljard kilo.
De Nederlandse bossen kunnen de vraag naar biomassa niet aan. Energiemaatschappijen zijn daarom aangewezen op import van hout uit de Baltische Staten, Canada en de VS.
Het Planbureau voor de Leefomgeving
waarschuwde vori
g jaar biomassa niet in te zetten, omdat duurzaam geoogst hout schaars is.
Grootschalige kaalkap
In de uitzending ‘Bos als brandstof’ onderzoekt
ZEMBLA de biomassa-industrie.
Tijdens een rondreis in het zuidoosten van de VS, waar het merendeel van het hout vandaan komt, laat ZEMBLA zien dat
grootschalige kaalkap daar een gangbare manier is om hout de oogsten.
Het verbranden van hout voor energie zou volgens critici niet klimaatneutraal zijn. Op korte termijn neemt de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer er zelfs door toe. Het duurt namelijk decennia voordat de herplante bomen weer evenveel CO2 opnemen als de gekapte exemplaren.