Nederland bundelt krachten met Europese landen om medicijnprijzen omlaag te krijgen
14-02-2018
•
leestijd 2 minuten
•
53 keer bekeken
•
Ierland wil zich aansluiten bij Nederland, de overige Benelux-landen en Oostenrijk om gezamenlijk onderhandelingen met farmaceuten te voeren. De Ierse minister van Volksgezondheid Simon Harris hoopt op deze manier lagere medicijnprijzen voor zijn burgers te kunnen bedingen.
Nederland, België, Luxemburg en Oostenrijk trekken al langer samen op in onderhandelingen met farmaceuten. Vorig jaar bereikte voormalig minister Schippers een grote overwinning met een deal over het medicijn Orkambi voor mensen met taaislijmziekte.
Farmaceut Vertex vroeg aanvankelijk 170.000 euro per patiënt per jaar voor het medicijn. Voor de overheid stond die prijs niet in verhouding tot de effectiviteit van het middel. Ook in andere landen, zoals Groot-
Brittannië speelde hetzelfde probleem.
Grof geld verdienen over de rug van patiënten moet stoppen
Terug in basispakket Orkambi zou uit het basispakket verdwijnen en dat leidde tot hevig protest. Uiteindelijk wist minister Schippers een lagere prijs af te dwingen en kon het medicijn vrijwel meteen in het basispakket worden opgenomen. Tot grote opluchting van patiënten met taaislijmziekte.
Minister voor Medische Zorg Bruno Bruins (VVD) is blij dat Ierland nu ook wil toetreden tot de club. "Met hen erbij vertegenwoordigen we straks veertig miljoen burgers", aldus Bruins. "Door onze krachten te bundelen staan we sterker tegenover de macht van de farmaceutische industrie." Bruins hoopt ook dat meer landen zich in de toekomst bij het verbond aansluiten.
Het Farma Fortuin Uit onderzoek bleek dat Nederland, in vergelijking met andere landen in Europa, vaak de hoofdprijs betaalt voor nieuwe medicijnen. De prijs is soms meer dan vijftig procent hoger dan in andere landen. ZEMBLA onderzocht in 2016 in de uitzending
‘Het Farma Fortuin’
waarom dat zo is en wie daaraan verdienen. Dankzij de Europese samenwerking lijkt het tij te keren.