Het is volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) voorstelbaar dat personen in Nederland een aanslag voorbereiden, niet alleen vanuit jihadistische hoek maar ook vanuit de rechts-extremistische. Dat schrijft de NCTV in een nieuwe dreigingsanalyse.
De voorstelbaarheid van een terroristische aanslag in Nederland uit rechts-extremistische hoek is volgens de NCTV vooral gebaseerd op de betrokkenheid van jonge Nederlanders bij internationale, online netwerken.
Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) informeerde vandaag de Tweede Kamer over de nieuwe bevindingen van de NCTV. Hij gaat ook in op de Zembla-uitzending 'Netwerk van Haat'. Daarin waarschuwden inlichtingenexperts de Nederlandse overheid onlangs nog voor het groeiende gevaar van rechtsextremisme. In gesloten chatgroepen delen jonge jongens steeds hardere nazipropaganda. Ze verheerlijken terreuraanslagen zoals die op moskeeën in Christchurch waarbij tientallen doden vielen. In sommige landen staan zulke groepen al op terreurlijsten. In Nederland niet.
Grapperhaus: "De beelden in de Zembla uitzending bevestigen dat het (online) rechts-extremistische gedachtegoed
met een eventueel terroristische geweldsdreiging en daarmee samenhangende
gedragingen een reële bedreiging vormen voor de nationale veiligheid en de
democratische rechtsorde in Nederland."
De NCTV noemt in de dreigingsanalyse het accelerationisme als ideologie die aan populariteit wint. Het is een rechts-extremistische ideologie die via diverse – voornamelijk besloten – sociale mediaplatformen wordt verspreid. De aanhangers van deze ideologie streven ernaar met terroristisch geweld een rassenoorlog te ontketenen en om de democratie te vervangen door een witte etnostaat. Vanuit dit gedachtegoed zijn de afgelopen drie jaar in westerse landen enkele terroristische aanslagen gepleegd.
Het gaat volgens de NCTV in Nederland om ten minste een paar honderd tieners van tussen de 12 en 20 jaar die veel tijd online doorbrengen. Behalve de jonge leeftijd valt volgens de NCTV op dat relatief veel van deze jongeren lijken te kampen met psychische problematiek en een gebrekkig sociaal vangnet hebben.
Toch leidt de huidige dreiging vanuit jihadistische en rechts-extremistische hoek niet tot een hoger dreigingsniveau: die blijft op drie van de vijf staan. De jihadistische dreiging wordt in Nederland nog steeds als de grootste terroristische dreiging beschouwd, concludeert de NCTV.
Zembla-journalist David van der Wilde zat voor de Zembla-uitzending 'Netwerk van haat' maandenlang undercover in rechtsextremistische chatgroepen. In het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV reageert hij op de dreigingsanalyse van het NCTV.
Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.