NAM vecht verlaagde gaswinning aan bij rechter 'en laat daarmee ware aard zien'
28-06-2017
• leestijd 2 minuten
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat in beroep tegen het gaswinningsbesluit van minister Kamp. De minister besloot vanwege steeds meer en hevigere aardbevingen in Loppersum en omgeving, de gaswinning vanaf oktober met 10 procent te verlagen.
De NAM stelt dat de minister onduidelijkheid heeft geschapen door binnen een jaar de veiligheidsnormen te veranderen en stapt daarom naar de Raad van State. Volgens NAM-directeur Gerald Schotman gaat het volgens hem nu enkel om duidelijkheid en niet om de productienorm op zich. "Als de productie 10 procent was verhoogd dan waren we ook in beroep gegaan."
Mooie woorden
Milieuorganisaties geloven er niks van en denken dat de NAM het veiligheidsargument misbruikt om te voorkomen dat de gaskraan dicht moet. Ook politieke partijen spreken zich fel uit tegen de NAM. Volgens GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren verraadt de NAM nu haar "ware aard, dat ze zich zelfs tegen het beleid van minister Kamp keren. Je ziet nu wat er achter die mooie woorden zit, als ze zeggen dat ze voor de veiligheid van de Groningers staan."
Ook Emile Roemer van de SP reageerde boos:
Juist hierom wil de SP een toekomst zonder de NAM. Na alle ellende weer proberen Groningers in nog meer ellende te storten? Onbestaanbaar!
https://t.co/GAT7l6q8F9
Advies Staatstoezicht op de Mijnen
Minister Kamp wees er woensdag op dat hij ingreep naar aanleiding van een advies van het onafhankelijke Staatstoezicht op de Mijnen. Hij weegt naar eigen zeggen steeds de leveringszekerheid en de veiligheid van de Groningers tegen elkaar af. De veiligheid van de inwoners staat daarbij voorop, aldus de minister.
De Raad van State buigt zich over twee weken over de zaak.
Aardbeving in Loppersum
ZEMBLA over LoppersemHet protest tegen de gaswinning die aardbevingen veroorzaakt in Groningen klinkt al jaren. ZEMBLA maakte er in 2014 de uitzending '
Aardbeving in Loppersum
' over. Daarin onderzochten we h
oe heeft het zo lang kunnen duren voordat het probleem van Groningen serieus werd genomen.
Kijk de uitzending terug: