Na excuses ook schadevergoeding voor slachtoffers geweld in jeugdzorg
21-02-2020
•
leestijd 2 minuten
•
119 keer bekeken
•
Slachtoffers van geweld en misbruik in de jeugdzorg kunnen straks aanspraak maken op een schadevergoeding. Het kabinet maakte al eerder excuses voor de misstanden, maar komt nu ook met compensatie, meldt minister Sander Dekker van Rechtsbescherming.
De slachtoffers krijgen per persoon 5000 euro als tegemoetkoming voor het leed. Dat hebben ministers Dekker en De Jonge bekendgemaakt, aldus de NOS. Ook worden initiatieven opgezet, in overleg met betrokken brancheverenigingen en lotgenotenorganisaties, zodat slachtoffers hun ervaringen kunnen delen.
Minister Dekker vindt dat de overheid een verantwoordelijkheid had om met schadevergoedingen te komen. "Deze kinderen hadden recht op een veilige omgeving, die hadden ze thuis niet. Dan ga je naar de jeugdzorg en krijg je juist daar te maken met geweld. De overheid heeft hun niet de veiligheid kunnen bieden waar ze recht op hadden. Dan hoort daar ook een regeling bij."
Hoeveel mensen ervoor in aanmerking komen is volgens Dekker lastig te zeggen, omdat waarschijnlijk niet alle slachtoffers zich al hebben gemeld. "We gaan kijken hoe we dit op een manier doen die voor slachtoffers redelijk is. Dat ze niet met pakken papier hoeven aan te komen, maar gewoon op een nette manier hun verhaal kunnen doen", aldus Dekker.
'Teleurgesteld' De commissie-De Winter die vorig jaar met het rapport kwam is tevreden over de compensatieregeling voor slachtoffers van geweld in de jeugdzorg, maar teleurgesteld over de rest van de maatregelen, zegt de commissie tegen de NOS.
Uit het rapport van de commissie bleek dat ruim driekwart van de kinderen in jeugdzorginstellingen en pleeggezinnen de afgelopen decennia is geconfronteerd met misbruik, mishandeling, treiteren of verwaarlozing. Toezichthouders hebben verzuimd in te grijpen, concludeerde de commissie-De Winter. Slachtoffers ondervinden tot op de dag van vandaag hinder van die nare ervaringen. Minstens één slachtoffer is naar de rechter gestapt om schadevergoeding van de overheid af te dwingen.
Misbruikt onder toezicht In de Zembla-uitzending ‘Misbruikt onder toezicht’ komt naar voren hoe jeugdorganisaties kinderen ernstig in gevaar brengen door falende communicatie.