Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Monster van Leersum' moet de cel in na 17 jaar durende burenruzie

02-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
556 keer bekeken
  •  
burenruzie / Flickr.com/ Glasseyes view
Een 81-jarige man uit Leersum die al jarenlang zijn buren het leven zuur maakt, moet drie maanden de cel in en heeft een contact- en gebiedsverbod van vijf jaar gekregen. Dat oordeelde de rechtbank in Utrecht woensdag. Het conflict tussen de buren sleept al zeventien jaar.
burenruzie / Flickr.com/ Glasseyes view
De man staat bekend in zijn omgeving als ‘het monster van Leersum’. Hij vernielde onder meer de auto's van zijn buren en ook zou hij in april vorig jaar erfvredebreuk hebben gepleegd.
Recht van overpad
De ruzie begon in 2000 en draaide om het recht van overpad en is door de jaren heen ontaard in niet aflatend getreiter van de buren. “Er is van alles geprobeerd om de verdachte duidelijk te maken dat hij hiermee op moet houden, maar bemiddeling, strafzaken en een civiele dwangsom van 300.000 euro ten spijt, weet de verdachte van geen ophouden”, zei het OM twee weken geleden.
Het leed bij de lastiggevallen familie is volgens de rechtbank groot. “Naast de aanzienlijke bedragen die zij uitgaven aan beveiligingsapparatuur, wijzen zij vooral op de psychische gevolgen van de overlast en de grenzen van menselijk incasseringsvermogen”, motiveerde de rechtbank de strafmaat. Het contact- en gebiedsverbod gaat daarom - gelet op het verleden - per direct in. Bij overtreding moet de man twee weken de gevangenis in. Ook moet hij in totaal ruim 4.000 euro aan schade terugbetalen aan de familie.
Eén op de drie Nederlanders heeft last van burenruzies
Burenruzies komen vaak voor in Nederland. Een op de drie mensen hebben er last van. Het gaat dan bijvoorbeeld om te harde muziek, stank of asociaal gedrag. Een half miljoen burgers ervaart zelfs zoveel hinder van hun buren dat hun dagelijks leven daar ernstig onder lijdt. Ze worden ziek, depressief, angstig en kunnen niet meer werken. De overheid is verplicht om bij ernstige vormen van overlast op te treden. ZEMBLA onderzocht in 2015 hoe effectief die aanpak van de overheid is als het om burenruzies gaat. 
ZEMBLA - Burenruzie
Kijk terug: ZEMBLA - Burenruzie:

Meer over:

burenruzie
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.