Afvalverwerker Vink overweegt te stoppen met het innemen van asbesthoudende materialen voor particulieren. Als dat gebeurt, is het alleen nog mogelijk voor bedrijven om asbest aan te bieden. Dat meldt de Barneveldse krant op basis van een brief van Vink aan hun relaties.
De afvalverwerker laat dit weten naar aanleiding van een nog niet gepubliceerd rapport van de Gelderse omgevingsdiensten over overtredingen die Vink zou hebben begaan bij het verwerken van asbest. Particulieren zijn gebonden aan minder strenge regels dan ondernemers. Dankzij een WOB-verzoek van ZEMBLA worden de rapporten binnenkort openbaar.
Definitief besluit nog niet genomen Stoppen met het innemen van deze materialen is weliswaar een rigoureuze, maar ook een doeltreffende maatregel, staat in de brief.
“Wij zijn en blijven van mening dat wij in beginsel mogen en moeten uitgaan van de juistheid van de verklaringen die de aanbieders van asbest geven over hun status en over de herkomstlocatie. Bovendien ontbreekt het ons, in tegenstelling tot (semi)overheidsinstanties, aan mogelijkheden om de juistheid van de verklaringen te controleren en voelen wij er niet voor om als recherche op te treden.” De directieleden van Vink laten weten dat een definitief besluit nog niet is genomen.
Grote twijfels ZEMBLA diende in april 2018 een WOB-verzoek in om rapporten van omgevingsdiensten over het afvalbedrijf Vink openbaar te krijgen. De provincie weigerde het verzoek meerdere keren, omdat het een onderzoek van het Openbaar Ministerie naar het bedrijf zou ‘belemmeren’. ZEMBLA gaf meerdere malen aan grote twijfels te hebben bij deze uitleg, maar kreeg steeds nul op het rekest.
Vervolgens stuurde het OM vorige maand een brief aan de Gedeputeerde Staten Gelderland dat het provinciebestuur onjuiste informatie heeft verstrekt. De rapporten zijn inmiddels ter inzage gelegd voor Statenleden.
'Geen overtredingen'
Vink kreeg het hele rapport al in 2017 onder ogen, staat in de brief. "
Naar ons nu blijkt, zijn de rapporten nadien opgesplitst in drie deelrapporten. Het blijft voor ons onduidelijk waarom het eerste deelrapport in augustus 2018 in de openbaarheid kwam en de rapporten over asbest en AEC-slakken nu pas."
Volgens Vink melden de
deelrapporten
geen overtredingen, onrechtmatigheden of tekortkomingen op het gebied van het verwerken en storten van AEC-slakken of asbest.
De kunstgrasberg
Vorig jaar
stopte Vink
al met het innemen en recyclen van kunstgrasmatten, nadat uit de ZEMBLA-uitzending ‘De kunstgrasberg’ bleek dat het bedrijf al meer dan een jaar in overtreding was met de opslag van de matten.