Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft zeker 500.000 euro beschikbaar gesteld voor een nieuw onderzoek naar de gezondheidseffecten van biologische voeding. Het onderzoek is een direct gevolg van de Zembla-uitzending ‘Het kippenexperiment’.
Het ministerie denkt dat het onderzoek van toegevoegde waarde kan zijn voor de toekomst van biologische landbouw en de manier waarop voedsel een rol kan spelen in de gezondheid van mensen. Begin 2022 gaat het onderzoek van start en het zal waarschijnlijk twee jaar duren. Momenteel zijn de Wageningen Universiteit (WUR), de Universiteit Utrecht (UU) en het Louis Bolk Instituut in gesprek over de voorbereiding van het project.
Zembla maakte in oktober 2020 de uitzending ‘Het kippenexepriment’. De uitzending gaat over een onderzoek uit 2005 dat de vraag stelt of biologisch voedsel gezonder is dan gangbare voeding. Het onderzoek was een initiatief van arts-onderzoeker Machteld Huber, die toen verbonden was aan het Louis Bolk Instituut. Het was voor het eerst dat een dergelijk onderzoek werd uitgevoerd.
In het onderzoek werd gekeken of er verschillen in gezondheid kunnen worden ontdekt bij twee groepen kippen. De ene groep kreeg biologisch voedsel en de andere groep kreeg gangbaar voedsel. Lange tijd leken beide groepen kippen even gezond te zijn, totdat besloten werd hen ziek te maken. Toen bleek dat de kippen die biologisch voedsel hadden gegeten een krachtiger immuunreactie vertoonden en sneller hun groei weer oppakten dan de andere groep kippen. Conclusie: er zijn aanwijzingen dat de biologische gevoerde kippen een alerter immuunsysteem hebben ontwikkeld en sneller herstellen en dus mogelijk gezonder zijn.
Met die conclusie was TNO het niet eens, vertelde Huber vorig jaar aan Zembla. Zij moest bij de overhandiging van het rapport aan minister van landbouw Gerda Verburg, in december 2007, in haar toespraak zeggen dat geen conclusies konden worden getrokken. Deed zij dit niet, dan zou TNO zich uit het onderzoek terugtrekken en publiekelijk verklaren dat het een waardeloos onderzoek was. "Dat is chantage en dan ben je machteloos", aldus Huber. Het gevolg hiervan was, dat er nooit een vervolgonderzoek is gekomen.
Bekijk de uitzending 'Het kippenexperiment'
Na de uitzending van Zembla geeft het ministerie van LNV de opdracht aan de Wageningen Universiteit om een nieuwe literatuurstudie naar de gezondheidseffecten van biologisch voedsel uit te voeren. De WUR concludeert dat het zinnig is om te starten met een proef met varkens die biologisch dan wel niet-biologisch gevoerd worden. Precies de aanbeveling die destijds bij het kippenexperiment gedaan werd.
Dat advies volgt het ministerie nu op door een half miljoen euro beschikbaar te stellen voor onderzoek. Binnenkort verwacht het ministerie een voorstel voor de opzet en de uitvoering van het onderzoek te krijgen van de WUR, de trekker in dit project. Als het ministerie akkoord is, kan de subsidie officieel worden aangevraagd.
Huber liet eerder aan Zembla weten: “Ik heb altijd gezegd: er is meer onderzoek nodig, want er zijn positieve aanwijzingen, zo werkt dat in de wetenschap. Dus het was heel frustrerend dat er daarna niks meer op gang kwam.”
Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.