Minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vindt dat supermarkten “wel degelijk een rol hebben te spelen” in de stikstofcrisis. Dat zegt de minister na vragen van Zembla. Boeren demonstreren vandaag bij verschillende distributiecentra van supermarkten. Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) riep de boeren op de blokkades op te heffen. De supermarkten zouden "geen partij zijn in het stikstofconflict."
Minister Staghouwer spreekt vandaag met de supermarktsector: “Ik wil dat de supermarkten samen met leveranciers en boeren concrete afspraken maken over bijvoorbeeld het verduurzamen van het assortiment. Een andere manier om boeren te helpen met verduurzamen is een betere verdeling van marges en risico’s en daar transparant over zijn.”
De minister wil binnen een half jaar resultaten zien: “Als over 6 maanden blijkt dat acties in de praktijk onvoldoende opleveren, dat de positie van de boer niet verbetert en de duurzaamheidsinspanningen achterblijven, dan ga ik over tot het inzetten van bindend juridisch instrumentarium, inclusief wettelijke verplichtingen.”
Supermarkten hebben een enorme machtspositie in het huidige voedselsysteem. Uit onderzoek van Zembla blijkt dat supermarkten zich actief verzetten tegen de oproep van de Tweede Kamer om jaarlijks te rapporteren over wat ze doen om de voedselketen duurzamer te maken. Ook blijkt dat supermarkten geen harde afspraken willen maken over het betalen van een hogere prijs aan boeren die duurzamer produceren.
De meeste boeren verdienen nauwelijks nog aan de productie van voedsel. Ze zitten klem in een systeem van bodemprijzen en steeds hogere opbrengsten per hectare. Daardoor zijn ze onvoldoende in staat te verduurzamen. Ondertussen raakt de bodem uitgeput door overmatig gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Biodiversiteit neemt in razend tempo af.
Bekijk de uitzending 'Supermarktmacht'
Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.