Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Minister Schouten kritisch op goedkeuringsproces bestrijdingsmiddelen

29-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
338 keer bekeken
  •  
Schouten ANP
Minister Carola van Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) vindt dat de goedkeuringsprocedure voor pesticiden in relatie tot aandoeningen zoals Parkinson, voor verbetering vatbaar is. Schouten ondersteunt met deze uitspraak de aanbevelingen die de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en het RIVM eerder deden in de ZEMBLA-uitzending 'Parkinson op het Platteland'. Schouten: "Ik zal de Europese Commissie vragen dit voortvarend op te pakken."

De minister schrijft dat in haar antwoord op schriftelijke vragen van PvdA-Kamerleden Moorlag en Van Dijk die vorige maand werden gesteld naar aanleiding van de ZEMBLA-uitzending 'Parkinson op het Platteland'. De Kamerleden wilden van de minister weten waarom fabrikanten van bestrijdingsmiddelen geen testen doen om de risico’s op Parkinson in kaart te brengen.

Parkinson op het platteland
Uit de ZEMBLA-uitzending 'Parkinson op het platteland' blijkt dat landbouwbestrijdingsmiddelen die in Nederland worden gebruikt Parkinson kunnen veroorzaken. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en de EFSA (Europese Autoriteit Voedselveiligheid) erkennen in de uitzending dat er meer en beter onderzoek moet komen naar de risico's op het krijgen van Parkinson wanneer je in aanraking komt met of bloot wordt gesteld aan landbouwbestrijdingsmiddelen.

Kijk hier de uitzending 'Parkinson op het platteland' terug: 

Verboden middelen
Uit onderzoek van ZEMBLA blijkt dat er momenteel in Nederland landbouwgif wordt gebruikt dat qua samenstelling voor de helft exact hetzelfde is als verboden middelen die in het verleden zijn gebruikt. Dat is bijvoorbeeld het geval bij schimmelverdelgers die mancozeb bevatten. Dat is qua samenstelling voor de helft identiek aan het verboden Maneb. Hoogleraar Toxicologie, Martin van den Berg: “Van Maneb is bekend dat het een verhoogd risico geeft op Parkinson. Daarmee valt mancozeb in dezelfde, verdachte groep.”

Minister Schouten geeft in de beantwoording van de Kamervragen ook aan dat ze het middel mancozeb had willen verbieden, maar dat ze daarvoor geen steun kreeg van andere EU-lidstaten. Schouten schrijft: "Nederland heeft met een stemverklaring aangegeven niet akkoord te kunnen gaan met de tijdelijke verlenging van de werkzame stof mancozeb en de Europese Commissie opgeroepen de besluitvorming van de stof mancozeb af te ronden voor 31 januari 2020. Er is desondanks besloten de goedkeuring van mancozeb met een jaar te verlengen."
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.