Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) neemt een aantal maatregelen om de brandveiligheid van gevels te verbeteren. Een commissie heeft aanbevelingen gedaan naar aanleiding van de brand in de Grenfell Tower in Londen waarbij drie jaar geleden tientallen doden vielen.
De brandveiligheidsregels voor gevels worden verduidelijkt en de eisen om rookverspreiding te voorkomen worden aangescherpt. Ook komt er een protocol voor bouwers waarin de regels over brandveiligheid van gevels zijn geborgd. Verder wordt de informatievoorziening aan bewoners verbeterd en worden risicovolle gevels geïnventariseerd, schrijft de minister aan de Tweede Kamer.
Voor een aantal van deze aanbevelingen van de commissie heeft Ollongren al stappen gezet. De eisen om rookverspreiding te voorkomen zijn al aangescherpt. Ook moeten alle bestaande woningen op 1 juli 2022 een rookmelder hebben. Verder is het ministerie bijna twee jaar geleden al begonnen met een inventarisatie van gebouwen met mogelijk risicovolle gevels.
Dat laatste onderzoek wordt uitgevoerd door gemeenten. Van alle gemeenten heeft 60 procent de inventarisatie gereed, maar vooral grotere gemeenten zijn nog niet klaar. Dat vindt de minister 'geen goede zaak'. Ze gaat nu provincies vragen toezicht te houden op het onderzoek zodat het sneller afgerond is.
Lees ook: "Minister: 'Gemeenten moeten brandveiligheid gevels onderzoeken'"
Brandgevaar
Eerder bleek uit de Zembla-uitzending ‘Brandgevaar’ dat onder andere seniorencomplex De Meiberg in Nijmegen niet brandveilig was. Experts noemden de gevels ‘gevaarlijk’. Inmiddels zijn de kunststof-gevelplaten van benedenverdieping na de uitzending vervangen door materiaal dat brandveiliger is.
Brand Grenfell Tower
Zembla onderzocht in de uitzending hoe het met de brandveiligheid van de gebouwen in Nederland staat naar naar aanleiding van de brand in de Grenfell Tower in Londen. Het vuur verspreidde zich razendsnel via de gevelplaten aan de buitenkant. Er kwamen 72 mensen om het leven. Het gebouw was recent gerenoveerd met kunststof isolatiemateriaal. Hetzelfde materiaal wordt ook in Nederland gebruikt om gebouwen te isoleren.
Lees hier de Kamerbrief:
Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.