Minister Koenders: ‘Israël maakt het uitermate lastig om humanitaire hulp te bieden aan Palestijnen’
09-08-2017
•
leestijd 2 minuten
•
93 keer bekeken
•
Israël belooft de 96 in beslag genomen zonnepanelen op de Westelijke Jordaanoever terug te geven aan Nederland. De panelen zijn deels betaald met Nederlands geld. Ze dienden als energievoorziening voor het dorp Jubbet adh Dhib. Israël sloopte het project omdat de nodige vergunningen ontbraken.
Daardoor is het dorp nu afhankelijk van een generator die de mensen slechts twee uur per dag van stroom voorziet. “Het verschil in kwaliteit van leven tussen de nederzettingen die aangesloten zijn op basisvoorzieningen voor water en elektriciteit en de Palestijnse dorpen die dat niet zijn, draagt bij aan de ongelijkheid en vergroot de spanningen”, aldus Koenders in antwoord op Kamervragen over de gesloopte energievoorziening waar Nederland 40.000 euro aan bijdroeg.
Israël sloopt Nederlands energieproject voor Palestijnen
Rutte en Netanyahu
Minister-President Rutte heeft de Nederlandse zorgen over het Israëlische optreden uitgesproken in de richting van de Israëlische premier Netanyahu. Netanyahu liet daarna per brief weten dat de panelen teruggegeven zullen worden aan Nederland.
De bewoners van Jubbet adh Dhib hebben de afgelopen jaren volgens minister Koenders zeker vier keer een vergunning aangevraagd voor een energievoorziening. Iedere keer wees Israël het af. “Het Israëlisch beleid waarbij niet of nauwelijks vergunningen worden afgegeven voor humanitaire en/of ontwikkelingsprojecten in Area C maakt het uiterst lastig de hulp te verstrekken met een vergunning”, aldus Koenders. Zeker wanneer er spoed bij humanitaire hulp gebaat is, is het praktisch onmogelijk om een langdurig traject van vergunningen te doorlopen en daarom moet de hulp volgens de minister vaak illegaal tot stand komen.
Druk opvoeren
Nederland krijgt de zonnepanelen terug, maar daar heeft het dorp weinig aan. Het kabinet is daarom in contact met andere EU-lidstaten om steun te krijgen om de druk op Israël op te voeren om de panelen terug te plaatsen in het dorp.
Israël heeft als bezettende mogendheid op basis van het bezettingsrecht een specifieke zorgplicht jegens de Palestijnse bevolking. Het gaat om humanitaire basisbehoeften als toegang tot (drink)water, medische zorg en levensonderhoud.