Minister dreigt farmaceuten van peperdure medicijnen aan schandpaal te nagelen
27-08-2019
•
leestijd 2 minuten
•
88 keer bekeken
•
Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) dreigt fabrikanten van peperdure medicijnen aan de schandpaal te nagelen, als zij niet kunnen uitleggen waarom zij zo'n hoge prijs vragen voor hun geneesmiddelen. De bewindsman doet dat in een open brief in De Volkskrant.
Het stoort Bruins vooral dat sommige medicijnen meer dan een ton per patiënt per jaar kosten, zonder dat duidelijk is waarom ze zo duur zijn. "We krijgen simpelweg geen uitleg, geen inzicht in de prijsopbouw. Ik vind dat onaanvaardbaar."
'Farmaceut moet met een goed verhaal komen'
De minister praat de komende weken met een nog niet nader genoemde farmaceut die de prijs van een geneesmiddel onlangs fors verhoogde. Het bedrijf zal daar tekst en uitleg over moeten geven. "Is er geen goed verhaal, dan ga ik me beraden op vervolgstappen. Eén daarvan is het zoeken van publiciteit."
Bruins vindt dat farmaceuten meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor een betaalbare gezondheidszorg. Hij wijst erop dat andere partijen, zoals zorgverleners, bestuurders en patiënten, wel hun steentje bijdragen. De minister noemt het "zuur" dat de geneesmiddelenindustrie het dan laat afweten.
Deal over kankermedicijnen Een week geleden wist minister Bruin een deal te sluiten met een fabrikant die aanvankelijk meer dan 50.000 euro voor twee nieuwe medicijnen tegen kanker vroeg. Het gaat om de middelen Durvalumab (tegen longkanker) en abemaciclib (tegen borstkanker).
Welke prijs uiteindelijk is uitonderhandeld blijft geheim. Dat is vaker zo, omdat de fabrikant dan een betere onderhandelingspositie heeft in andere landen. Minister Bruins zegt daarvan te balen. "Dat patiënten nu toegang krijgen tot deze middelen is goed nieuws", zegt Bruins. "Tegelijkertijd blijft het teleurstellend dat daar prijsonderhandelingen voor nodig zijn, en dat ik het resultaat van die onderhandelingen niet publiek kan maken."
Nederland betaalt vaak meer voor medicijnen Uit onderzoek blijkt dat Nederland in vergelijking met andere landen in Europa vaak de hoofdprijs betaalt voor nieuwe medicijnen. De prijs is soms meer dan vijftig procent hoger dan in andere landen. ZEMBLA onderzocht in 2016 in de uitzending ‘Het Farma Fortuin’ waarom dat zo is en wie daaraan verdienen.