Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Milieuorganisatie eist sluiting van Tata Steel

13-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1182 keer bekeken
  •  
tata steel hoogovens ANP

Tata Steel

Mobilisation for the Environment (MOB) begint een juridische strijd om Tata Steel in IJmuiden gesloten te krijgen. Als eerste zet heeft MOB het provinciebestuur van Noord-Holland verzocht om intrekking van de natuurvergunning van het grote staalbedrijf. "Tata Steel is de grootste vervuiler van Nederland. Het bedrijf heeft de grootste CO2-emissie van alle Nederlandse bedrijven", schrijft MOB met verwijzing naar landelijke cijfers over de uitstoot van broeikasgassen.

Naast de CO2-uitstoot wijst de organisatie op de hoge uitstoot van schadelijke stikstofverbindingen door Tata. "De rook vanuit IJmuiden waait uit over heel Nederland en tast alle Natura 2000-gebieden aan." Alleen al in de nabijgelegen duinen van Noord-Holland gaat het volgens voorzitter Johan Vollenbroek om "astronomische hoeveelheden" ammoniak en stikstofoxiden. Tata Steel "draagt bij aan het verval van vrijwel alle Nederlandse natuur", stelt MOB.

Weinig vertrouwen in verduurzamingsplannen

Vollenbroek heeft weinig vertrouwen in verduurzamingsplannen van Tata. "Het lijkt erop dat het bedrijf niet in staat is om zijn stikstofuitstoot drastisch terug te brengen en tijdig te vergroenen." Daarom heeft de voorzitter van MOB het in zijn bericht over "euthanasie" op het bedrijf.

In een brief aan het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland stelt MOB dat de huidige natuurvergunning van het staalbedrijf ten onrechte is verleend, omdat een "passende beoordeling" van de effecten op beschermde natuurgebieden ontbreekt.

"Het intrekken van vergunningen van piekbelasters zoals Tata Steel is de geëigende weg om de depositie van stikstof op korte termijn drastisch te verminderen", schrijft MOB. De organisatie voegt er de theoretische optie aan toe dat de provincie ook zou kunnen besluiten om andere vergunningen in te trekken om hetzelfde resultaat te bereiken.

Milieudefensie wil in gesprek met bedrijven als Tata Steel

Donderdag werd ook bekend dat een andere milieuorganisatie, namelijk Milieudefensie, dertig grote bedrijven, waaronder ook Tata Steel, oproept om binnen drie maanden een plan te maken waarmee ze hun CO2-uitstoot verminderen en het klimaatprobleem aanpakken. "Nu de rechter Shell dwingt eigen verantwoordelijkheid te nemen in het oplossen van de klimaatcrisis, is duidelijk dat ook andere grote vervuilers in Nederland moeten vergroenen", stelt Donald Pols, directeur Milieudefensie.

De milieuorganisatie wil graag in gesprek met vertegenwoordigers van de bedrijven die volgens de organisatie een omvangrijke CO2-uitstoot hebben. Juridische stappen worden op termijn niet uitgesloten, maar vooralsnog krijgen bedrijven tot 15 april om te reageren. Brieven met de vraag om een klimaatplan worden donderdag bezorgd. Als bedrijven niet met een klimaatplan komen, gaat Milieudefensie zich beraden op verdere stappen. "Wij blijven strijden tegen gevaarlijke klimaatverandering en blijven de druk bij deze grootvervuilers opvoeren, tot zij bijdragen aan de oplossing", aldus Pols.

Plannen voor 2030

De verduurzamingsplannen die Tata Steel eind vorig jaar bekendmaakte zijn in ieder geval niet ambitieus genoeg voor de milieuorganisaties. Het staalbedrijf kondigde eind vorig jaar onder andere aan om over te stappen van het gebruik van kolen naar gas en waterstof. Maar waarschijnlijk duurt het nog tot 2030 voordat het bedrijf zo ver is. Daarna pas kan een van de meest vervuilende fabrieken van het terrein, de zogenoemde ‘cokesfabriek’, worden gesloten.  

Advocaat Bénédicte Ficq deed eerder jaar namens 1100 mensen aangifte tegen Tata Steel wegens het berokkenen van gezondheidsschade. Ze noemt het teleurstellend dat het er nog steeds naar uitziet dat de cokesfabriek de komende tien jaar nog open blijft. "Dat is voor omwonenden en hun gezondheid echt een hard gelag", aldus de advocaat.

Zembla over Tata Steel

In 2008 maakte Zembla de uitzending ‘Het gif van Corus' (Corus is nu Tata Steel). Ook toen was al duidelijk dat de staalfabriek een grote hoeveelheid schadelijke stoffen uitstoot en dat er in de omgeving van de staalfabriek meer kanker voorkomt dan in de rest van het land. Ook bleek dat de provincie veel te ruime vergunningen verstrekte voor de uitstoot van kankerverwekkende stoffen.

Bekijk de uitzending 'Het gif van Corus':

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.