Milieudefensie: 'Miljardensubsidie aan Shell voor CO2-opslag is vervuiler belonen'
10-05-2021
•
leestijd 2 minuten
•
1022 keer bekeken
•
Shell en ExxonMobil hebben een subsidie toegekend gekregen voor CO2-opslag die kan oplopen tot ruim 2 miljard euro. Milieudefensie vindt dat de overheid hiermee "de vervuiler beloont".
"Mensen betalen belasting voor hun vuilniszakken, maar Shell en Exxon krijgen miljardensubsidie om hun afval op te ruimen", reageert directeur Donald Pols van de milieuorganisatie. "Opgebracht door het midden- en kleinbedrijf, want deze oliegiganten betalen zelf nauwelijks energiebelastingen."
Subsidie
Afgelopen zondag werd bekend dat vier bedrijven in totaal maximaal 2 miljard euro subsidie kunnen krijgen voor het opslaan van het broeikasgas in een leeg gasveld, op zo'n 20 kilometer uit de kust. De subsidie komt uit de subsidiepot die is bedoeld voor verduurzaming. Geld dat in die pot zit, wordt opgehaald via de energiebelasting.
Het idee achter 'carbon capture and storage' (CCS), het afvangen en opslaan van CO2, is dat de koolstofdioxide op die manier niet de lucht ingaat en dus ook niet bijdraagt aan de opwarming van de aarde.
Schijnoplossing
Milieudefensie is niet principieel tegen de techniek zelf, maar wel tegen het subsidiëren ervan. Volgens de organisatie is subsidie ook overbodig. "Want er komt al een CO2-heffing voor de industrie die deze bedrijven dwingt om de eigen CO2-uitstoot omlaag te brengen."
Hoe hoog het subsidiebedrag uiteindelijk zal worden, hangt af van de prijs die bedrijven moeten betalen voor CO2 die ze wél de lucht in laten gaan. Die ligt momenteel op circa 50 euro per ton, maar de prijs zou de komende jaren verder kunnen oplopen. CCS kost naar schatting 80 euro per ton. De overheid legt het verschil bij.
Milieuorganisatie Greenpeace vindt het afvangen en opslaan van CO2 "een schijnoplossing" voor de klimaatcrisis. Die organisatie noemde het project eerder "megalomaan, duur en risicovol".