Migranten in Libië gemarteld, verkracht en afgeperst
20-11-2018
•
leestijd 2 minuten
•
147 keer bekeken
•
77 migranten aan boord van een vrachtschip in de haven van de Libische kustplaats Misratah zeggen nog liever te sterven dan van boord te gaan en in een Libische gevangenis terecht te komen. Dat de omstandigheden in Libische gevangenissen voor migranten nog steeds afschuwelijk zijn, beaamt Amnesty International: “Ze worden daar gemarteld, afgeperst en verkracht.” Amnesty wijst naar Europa.
“Het migratiebeleid van EU-landen leidt ertoe dat in Libië nog steeds duizenden vluchtelingen en migranten in vreselijke omstandigheden in gevangenissen zitten.”
'Ze zouden ons naar Italië brengen'
De 77 migranten waren in een rubberboot onderweg naar Europa toen ze werden opgepikt door het vrachtschip The Nivin.
Al Jazeera wist telefonisch contact te leggen
met migranten aan boord van The Nivin. Twee van hen vertellen dat de bemanning van The Nivin had beloofd om ze naar Italië te brengen. In plaats daarvan bracht het schip ze terug naar Libië.
Afspraken over vluchtelingen tussen EU en Libië zorgen voor meer moorden en martelingen
“Ze weten dat we hier sterven. Waarom hebben ze ons teruggebracht?” vraagt de 18-jarige Kai uit Zuid-Sudan zich af. De Libische autoriteiten staan al negen dagen klaar om de migranten te begeleiden richting detentiecentra, maar de 77 mannen en vrouwen weigeren van boord te gaan. Onder hen zijn 28 minderjarigen. De migranten zijn bang dat de Libische politie ze uiteindelijk met geweld van boord haalt en ze alsnog gevangen zet. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR probeert met de autoriteiten tot een oplossing te komen.
Omstandigheden aan boord
De rubberboot waarmee de migranten de overtocht probeerden te maken, lekte olie. Daardoor zijn sommigen ziek geworden of hebben brandwonden. Ze krijgen water en eten, maar er zijn geen sanitaire voorzieningen, waardoor ze gedwongen zijn in flessen te plassen.
De migranten aan boord zijn allemaal uit Libië gevlucht. Tegen
Al Jazeera
vertellen sommigen dat ze ten prooi vielen aan mensensmokkelaars, werden gemarteld, ooggetuigen waren van moord en verkrachting en de situatie in detentie zo slecht is dat medegevangenen zelfmoord pleegden.
Handel in vluchtelingen
ZEMBLA toonde een jaar geleden al de verschrikkingen in Libische gevangenissen in de uitzending
‘Handel in vluchtelingen’
en hoe migranten op weg naar Europa een makkelijke prooi zijn voor smokkelaars. Ze worden uitgebuit, mishandeld, ontvoerd en hun families afgeperst.
De situatie voor de vluchtelingen is in een jaar tijd
volgens Amnesty
alles behalve beter geworden. “In sommige opzichten zijn hun omstandigheden zelfs verslechterd.” EU-landen werkten voor het tegenhouden van migranten samen met de Libische kustwacht.
Amnesty: “Zij sloten deals met Libische milities en verhinderden zij het werk van hulporganisaties die reddingsacties uitvoeren.” Amnesty vindt dat Europa de migranten moet helpen die opgesloten zijn in Libië. “De Libische autoriteiten moeten de onwettige opsluiting van mensen stoppen en de mensenrechten van alle mensen die zich in hun land bevinden beschermen”, aldus Amnesty.