Huisarts Michael Brouwer draagt een bril maar hij vindt het prettiger zonder en daarom laat hij zijn ogen laseren. Na de ingreep heeft hij zoveel pijn dat hij niet weet hoe hij verder moet leven. Het voelt alsof er continu met een mes in zijn ogen wordt geprikt. Brouwer blijkt zenuwpijn te hebben ontwikkeld, een zeldzame maar zeer invaliderende complicatie, waarvoor hij niet was gewaarschuwd.
Wereldwijd laten miljoenen mensen hun ogen laseren. De Lasik methode is het meest populair, ook in Nederland, want na deze korte ingreep kun je bijna direct weer werken en autorijden en heb je geen napijn.
Bij Lasik wordt een flapje gesneden in het hoornvlies. Daarbij worden talloze zenuwen doorgesneden. Dat gaat meestal goed. Volgens een onderzoek van de ooglaserindustrie is zelfs 95,4 procent van de patiënten tevreden. Informatiefolders melden dat mogelijke neveneffecten zoals droge ogen of het zien van verblindende kringen of strepen rondom lichtbronnen na verloop van tijd weer verdwijnen. Maar internationaal is er een grote groep patiënten die claimt vreselijke last van pijn en droge ogen te hebben overgehouden aan Lasik.
ZEMBLA onderzoekt: wat zijn de risico’s van een Lasik ooglaserbehandeling en worden patiënten hierover volledig geïnformeerd?
ZEMBLA, 'Met droge ogen'. Woensdag 21 december om 21:15 bij de VARA op NPO2.
Samenstelling en regie: Ton van der Ham Research: Suzan Borst
Wat kan er misgaan als je je ogen laat laseren? Zembla zette de risico’s op een rij. En interviews met patiënten die spijt hebben van hun ooglaserbehandeling.
ZEMBLA EXTRA