Met deze actie kun je fabrikanten laten weten in welke producten te veel suiker zit
09-04-2018
•
leestijd 2 minuten
•
77 keer bekeken
•
Het Diabetes Fonds houdt een ‘Suiker Terugroepactie’, nadat uit hun onderzoek is gebleken dat 86 procent van de Nederlanders vindt dat fabrikanten minder suiker moeten toevoegen aan hun producten. Mensen kunnen op de website van het fonds aangeven welke producten volgens hen teruggestuurd moeten worden om zo een signaal af te geven aan de voedingsindustrie. Immers: als een product niet aan de verwachtingen voldoet dan breng je het terug, stelt Diabetes Fonds directeur Hanneke Dessing. Zo is er te zien dat er in de granenbiscuits van Time Out zo’n 10,5 suikerklontjes zitten, en Inproba Saté Saus maar liefst 33,5 suikerklontjes bevat.
Deskundigen lieten in de ZEMBLA-aflevering 'De zoete verleiders' uit 2013 al zien dat suiker een miljardenbusiness is. Ondanks inspanningen van de overheid eten we het niet minder, wat kan leiden tot een heuse epidemie van suikerziekte.
'Nederlanders eten veel meer suiker dan ze denken'
Nederlanders krijgen veel meer suiker binnen dan ze beseffen, kwam uit eerder onderzoek onder 1200 mensen van het Diabetes Fonds naar voren. Op de vraag wat mensen zelf denken dat ze binnenkrijgen aan zoetigheid, denken de meesten aan ongeveer tien klontjes per dag. In werkelijkheid zijn het er dertig.
Nederlanders krijgen 1,5 tot 2 keer te veel suiker binnen volgens het Diabetes Fonds. De meeste mensen weten niet wat ze moeten doen om minder suiker binnen te krijgen.
Frisdrank op school
Ook kinderen zijn de dupe van de suikerlobby. In de uitzending is te zien hoe producenten van zoete producten via scholen proberen hun waar aan de man te krijgen. Zo kreeg het Etty Hillesum Lyceum uit Deventer 19.000 euro per jaar van Coca Cola om een frisdrankautomaat op de school te plaatsen. Bekijk dat fragment hier:
Kijk ook naar hele de ZEMBLA-uitzending 'De zoete verleiders' waarin deskundigen kritiek uiten op de suikerindustrie. Iedereen weet dat suiker ongezond is maar waarom blijven we het dan eten?