De conclusie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat er meer geld aan het politieapparaat wordt uitgegeven terwijl er minder misdaad wordt opgelost, zorgt voor veel woede onder de politietop.
Minder misdrijven opgelost
Terwijl de politie-uitgaven aan opsporing in de periode 2005-2009 met 12 procent stegen, daalde het aantal opgeloste misdrijven met 5 procent: van 279 duizend in 2005 naar 264 duizend in 2009. In 2006 en 2007 steeg het aantal opgeloste misdrijven nog licht, maar in 2008 treedt een daling in, die in 2009 werd voortgezet.
Meeste strafbare feiten zijn bekeuringen
Misdrijven vormen zo’n 2 procent van de strafbare feiten die de politie oplost. Overtredingen vormen de overige 98 procent. In 2009 constateerde de politie 12,2 miljoen overtredingen. Ruim drie kwart van de overtredingen zijn snelheidsovertredingen; in een op de tien gevallen gaat het om foutparkeren of door rood licht rijden. Bij dit soort overtredingen valt constateren samen met oplossen. De bekeuringen stuurt de politie vervolgens door naar het Centraal Justitieel Incasso Bureau, dat zorgt voor de inning van de opgelegde boetes.
(bron CBS)
Frustratie bij politie
Burgers voelen zich door de politie in de steek gelaten. Maar ook de politie zelf is zwaar gefrustreerd. Er zijn te weinig agenten en rechercheurs die criminelen op kunnen sporen. Volgens minister Opstelten van Veiligheid heeft Nederland op dit moment het sterkste politiekorps ooit. Op papier klopt dat. In de werkelijkheid kwam al het extra blauw van de afgelopen jaren niet op straat terecht. ‘Van de 49.500 politiemensen zijn er slechts 31.500 operationeel werkzaam’, aldus Jan Willem van der Pol van de Nederlandse Politiebond in ZEMBLA - '
Opsporing verzocht
'.