Particuliere beveiligers gaan meer taken van de politie overnemen. Ze mogen door gemeenten worden ingehuurd om toezicht te houden op het gebied van parkeren, alcohol en vuurwerk.
Minister Opstelten schrijft hierover in
een brief aan de Tweede Kamer
. Op dit moment zijn er al zo'n 3600 buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) actief. Ze werken vooral in de grote steden.
Handboeien
Nu mogen de boa's parkeerboetes uitschrijven en toezien op plaatselijke verordeningen als het buitenzetten van huisvuil. Vanaf 1 januari worden de toezichttaken uitgebreid. Op deze manier moet de leefbaarheid in de steden worden vergroot.
De boa's krijgen een uniform en mogen onder voorwaarden handboeien bij zich hebben. Een wapenstok of pepperspray is niet toegestaan. Een proef waarbij de boa's kleine misdrijven als winkeldiefstal mogen afhandelen, wordt niet voortgezet.
De Nationale Politie komt in december 2013 met de uitgangspunten over wat er wettelijk is toegestaan en welke informatie ten minste moet worden uitgewisseld tussen politie en boa’s. Vervolgens wordt bezien in hoeverre dit ook gaat gelden voor de samenwerking met particuliere beveiligers.
Macht aan de beveiligers
Vanuit de samenleving komt er een steeds grotere roep om onze straten en wijken veiliger te krijgen, maar de politie kan het niet aan. Daarom surveilleren er steeds vaker particuliere beveiligers door woonwijken, ze houden toezicht in winkels en ze worden ingehuurd om grote evenementen te beveiligen.
Inmiddels is het aantal beveiligers uitgegroeid tot zo’n 30.000, evenveel als er politieagenten op straat lopen.
Particuliere beveiligers nemen soms politietaken over, zonder dat ze bijzondere bevoegdheden, handboeien of wapens hebben. Wat betekent dit voor onze veiligheid? Wie controleert deze commerciële bedrijven? En waar ligt de grens van hun bevoegdheden?