Eieren van eigen kippen bevatten in het algemeen meer dioxine dan eieren die je in de winkel koopt. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de NVWA. De NVWA geeft het advies om niet meer dan drie eieren per week te eten omdat volgens de keuringsdienst het gezondheidsrisico is dan verwaarloosbaar klein.
Overal in Nederland zit dioxine in de grond. Wanneer kippen voer van de grond pikken, krijgen zij ook grond en dus ook dioxine binnen. Dit is waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak van de verhoogde gehaltes aan dioxine in eieren.
Als je zelf kippen hebt, kun je het volgende doen om het gehalte aan dioxine in je eieren te verlagen:
- vervang de grond in en rond de ren door schone grond of zand. Je kunt ook tegels aanbrengen;
- verschoon het kippenhok regelmatig;
- voer de kippen vanuit een bak in plaats van het voer uit te strooien op de grond;
- haal stookplaatsen weg uit (de buurt van) de ren. Dioxines kunnen afkomstig zijn van (oude) stookplaatsen of uitgestrooide as.
Vooral het laatste advies is lastig voor mensen die in de buurt van verbrandingsovens wonen. Zoals in Harlingen waar Toxicoloog Arkenbout onderzoek deed naar dioxinen in eieren.