Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Meer antidepressiva voor jongeren in tweede lockdown’

07-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
245 keer bekeken
  •  
Eenzame student
Tijdens de tweede coronalockdown is meer medicatie tegen angst en depressie aan jongeren voorgeschreven dan voor de coronacrisis, aldus onderzoeksinstituut Nivel. Tijdens de eerste lockdown, vorig voorjaar, bleef het aantal 15 tot en met 24-jarigen dat een antidepressivum slikte nog gelijk aan 2019.

Tijdens de tweede lockdown - die tot het voorjaar van 2021 duurde - kregen wekelijks gemiddeld 218 op de 100.000 jongeren zo'n geneesmiddel voorgeschreven. In 2019 waren dat 202 op de 100.000 jongeren.

Voor andere leeftijdsgroepen lijken de coronamaatregelen geen grote effecten te hebben gehad op het aantal voorgeschreven geneesmiddelen tegen depressie en angst, aldus Nivel. Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van ongeveer 350 huisartsenpraktijken.

Onrustig en somber

Het CBS meldde eerder dat een kwart van de jongeren tussen de 18 en 25 zich in de eerste helft van dit jaar psychisch ongezond voelde. Dat is ongeveer 10 procentpunten meer dan gemiddeld over 2020. Zij gaven vaker dan andere leeftijdsgroepen aan onrustig, somber en niet gelukkig te zijn.

Lees ook: Studenten hebben last van ‘eenzaamheidsvirus’

‘Meer beïnvloed door coronamaatregelen’

Over de redenen dat de tweede lockdown vooral jonge mensen raakt, schrijft Nivel: "Waarschijnlijk werd hun leven meer beïnvloed door de coronamaatregelen en waren zij extra kwetsbaar voor de gevolgen ervan." Het instituut verwijst naar het sociale isolement vanwege de coronamaatregelen. Ook lijken de maatregelen "de normale ontwikkeling van jongvolwassenen, zoals het voltooien van een vervolgopleiding en het zoeken van een baan, in de weg te staan.”

De stijging van het aantal voorschriften van antidepressiva was vooral in de tweede lockdown te zien omdat er mogelijk wat tijd zat tussen het ingaan van de maatregelen en het effect op de mentale gezondheid van jongeren, aldus Nivel. Ook zullen mensen die psychisch last hadden van de maatregelen niet direct naar de huisarts zijn gestapt en schrijven huisartsen op hun beurt ook vaak niet direct medicatie voor. De cijfers laten volgens Nivel wel zien dat het gaat om "ernstige en langdurige problematiek", omdat bijvoorbeeld antidepressiva voor het behandelen van angststoornissen pas worden voorgeschreven bij "ernstig lijden" of wanneer andere behandelingen niet hebben gewerkt.

Nivel stelt dat de problemen van jongeren als gevolg van de pandemie, zoals het sociaal isolement en het moeilijk kunnen vinden van een baan, nog lang zullen duren. "Het is daarom zaak om oog te blijven hebben voor de psychische gezondheid van deze groep jongeren."
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.