In het begin van de coronacrisis ging vanuit de politiek en media veel aandacht uit naar de ziekenhuizen, zegt bestuurder Carin Littooij van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). “Daardoor raakt ondergesneeuwd dat het grootste deel van de coronapatiënten in eigen huis verblijft. Huisartsen, wijkverpleegkundigen en thuiszorgmedewerkers zijn degenen die de zorg thuis verlenen.”
Volgens Littooij is het daarom cruciaal om juist die eerstelijnszorgverleners goed te ondersteunen. Samen met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), eerstelijnszorgorganisatie InEen, beroepsvereniging Verzorgenden & Verpleegkundigen (V&VN), branchevereniging van zorgorganisaties (Actiz) en branchevereniging Zorgthuisnl pleit LHV voor regionale voorraden die daar kunnen worden ingezet waar een uitbraak is.
Voorrang bij coronatesten
De zes organisaties roepen verder op dat er voorrang komt bij coronatesten. Dat wil zeggen dat zorgverleners dezelfde dag getest kunnen worden en maximaal 24 uur later nog de uitslag ontvangen.
Huisartsen willen van de GGD alle testuitslagen van hun patiënten kunnen inzien. Verder moet het belang van al die maatregelen nog meer onder het publiek benadrukt worden.
Debat over coronavirus
Woensdag komt de Tweede Kamer terug van zomerreces voor een plenair debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Kamerleden kunnen daarin zelf direct met voorstellen komen.
De zes zorgorganisaties hopen dat er dan aandacht komt voor hun oproep. In een brief roepen ze de politiek op om woensdag actie te ondernemen.
Terughoudend testbeleid
Eind maart trokken verschillende Brabantse huisartsen al aan de bel. Tegen Zembla vertelden zij toen dat er een terughoudend testbeleid was en dat niet geteste patiënten die overlijden aan het coronavirus ontbraken in de cijfers van het RIVM.
In ‘Huisarts in crisistijd’ volgde Zembla de Brabantse huisarts Rob Besselink die twaalf jaar na de grootste q-koorts epidemie ter wereld, nu te maken kreeg met de corona-uitbraak.
Kijk hier ‘Huisarts in crisistijd’ terug:
Meer over:
thuiszorg, huisarts in crisistijd, huisartsen, wijkverpleegkundige, corona, covid19, covid-19Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.