Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Man vrijgesproken van aanranding in Chaam wegens ‘freeze-reactie’ slachtoffer

29-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
Vrouwe Justitia

De Hoge Raad heeft de straf die een man uit het Brabantse dorpje Chaam kreeg wegens aanranding en betasting ingetrokken, omdat het slachtoffer deed alsof ze sliep. Daarmee pleegde ze geen verzet en kan onvoldoende worden bewezen of de handelingen tegen haar wil waren, motiveert de Hoge Raad begin deze maand.

Afgelopen mei beloofde minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een Kamerbrief, dat hij eind dit jaar met een concreet wetsvoorstel zou komen waarin onvrijwillige seks strafbaar wordt gesteld, óók als het slachtoffer niet protesteert.  Voor die tijd wilde hij nog over zijn ideeën in debat met de Kamer. In maart kondigde hij in ZEMBLA aan dat dat nog voor de zomer moest gebeuren. 

Verstijfd van angst 
Momenteel is seks pas strafbaar als het slachtoffer duidelijk aan de ander heeft laten merken dat zij het niet wilde. De verdachte kan pas worden veroordeeld, als bewezen kan worden dat de ander zich heeft verzet. Dat terwijl de zogenoemde freeze-reactie de meest voorkomende natuurlijke reactie is bij acute slachtoffers van seksueel geweld. Dat vertelde psycholoog Iva Bicanic eerder in de ZEMBLA-uitzending 'Verstijfd van angst'.

Bekijk hier de uitzending 'Verstijfd van angst':

Carnaval
De destijds 45-jarige man, inmiddels verhuisd uit Chaam, (wordt ervan beschuldigd zijn oppas en tevens buurmeisje (destijds 17), aangerand en betast te hebben toen hij dronken terugkeerde van een carnavalsfeest in 2013. Ook zou hij zichzelf hebben afgetrokken in haar bijzijn. Het meisje sliep in eerste instantie, maar werd wakker van de aanrakingen. Daarna schrok zij zodanig, dat ze deed alsof ze sliep.


Toen de man weg was, stuurde het oppasmeisje berichtjes naar haar familie: ‘Ik word lastig gevallen (…) ik moet weg (…) Niemand helpt, reageer alsjeblieft’. De man ontkent ontucht gepleegd te hebben met zijn minderjarige buurmeisje, maar kan zich vanwege het drankgebruik ‘niks meer herinneren’ van die nacht in 2013. 


De man kreeg in 2017 in Hoger Beroep een werkstraf van 180 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf. De rechters baseerden zich bij dat vonnis op de verklaring van het meisje en haar moeder. De buurman ging daarop in cassatie en de Hoge Raad haalt nu dus een streep door die straf. De zaak zal nu opnieuw moeten worden onderzocht en beoordeeld.  

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor