Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Maatschappelijk verantwoord' schulden innen: overheid stuurt nog maar één deurwaarder

07-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
deurwaarder ANP
De incasso-industrie

Burgers die schulden hebben bij de overheid, zullen geleidelijk nog maar door één deurwaarder worden benaderd. Met die stap wil de overheid beter rekening houden met de persoonlijke situatie van mensen met schulden.

Dat incassobureaus ver gaan bij het innen van schulden bleek uit de ZEMBLA-uitzending ‘ De incasso-industrie ’. De overheid is de grootste schuldeiser van Nederland. In 2013 signaleerde de toenmalige Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, dat ook de overheid steeds verder ging bij het innen van schulden. Daardoor kwamen nog meer mensen in de problemen.
Maatschappelijk verantwoord
De overheid wil daar verandering brengen. Vandaar deze nieuwe stap om nog maar één deurwaarder langs te sturen.  Dat past meer bij de politieke wens om "maatschappelijk verantwoord te innen en incasseren".  Deze nieuwe weg moet voorkomen dat mensen met schulden helemaal geen uitweg meer zien.
Het sturen van een deurwaarder ligt voortaan in handen van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Deze maand draagt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), verantwoordelijk voor de studiefinanciering, haar dossiers over. Het gaat om jaarlijks ruim honderdduizend zaken, vooral het niet op tijd terugbetalen van de studieschuld.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (boetes voor bedrijven) droeg zijn zaken al over. Volgend jaar sluit dan het CAK aan (voor bijvoorbeeld onbetaalde zorgpremies), in 2019 het UWV (voor terugvorderen uitkeringen).
Doorverkopen schulden
Eind november trok GroenLinks aan de bel over incassobureaus die schulden opkopen. Incassobureaus kopen de schulden tegen een lager bedrag dan de schuld bedraagt op, om vervolgens de schulden met harde hand en daarbij hoge incassokosten te rekenen.  GroenLinks vroeg om een verbod op het doorverkopen van schulden.  
De minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker, zei geen aanleiding te zien voor zo'n verbod. Hij ziet de ziet de doorverkoop van schulden niet zozeer als een probleem, maar vooral de wijze waarop vervolgens met de vorderingen wordt omgegaan.  Hij beloofde daarom dat het kabinet kritisch zal kijken naar de rol van incassobureaus en dat misstanden bij incasso in de toekomst effectiever worden bestreden.
Kijk ZEMBLA - 'De incasso-industrie':
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.