Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Maatschappelijk debat verplichte anticonceptie

17-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
423 keer bekeken
  •  
hulpverleners-maak-verplichte-anticonceptie-mogelijk
Hanke Bruins Slot van het CDA bepleit de instelling van een denktank voor gedwongen anticonceptie voor mensen die wellicht ongeschikt zijn als ouder. De Gezondheidsraad moet een denktank samenstellen die het vraagstuk gaat bekijken, meent zij.

Het kabinet wil dat er een maatschappelijk debat komt over verplichte anticonceptie. Staatssecretaris Veldhuijzen zegt toe dat zij met de minister zal bespreken welk "hooggeplaatst orgaan" deze ethische kwestie het beste kan beoordelen. Dit maakte ze in de Tweede Kamer bekend. 

Overheid heeft een verantwoordelijkheid
Aanleiding voor het debat is het pleidooi voor verplichte anticonceptie van Pieter van Vollenhoven, oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in de ZEMBLA uitzending 'Vader en moeder: ongeschikt. Daarin zegt hij: " De overheid heeft een verantwoordelijkheid om de kinderen te beschermen en als je kijkt naar de aantallen en je praat dan ook nog maar eens bij de bekende aantallen over het topje van de ijsberg, dan heb je geen keus.

Mensen zullen zeggen dat gaat te ver en ik moet eerlijk zeggen dat zeg je ook makkelijk als je de werkelijkheid niet kent. Want voor mij was die problematiek ook een eye opener, dan schrik je ook. Als je ziet dat je die ouders moet helpen want die hebben zichzelf niet in de hand. Als je dat zo signaleert dan moet je misschien toch overgaan tot anticonceptie middelen ”.

De Staatssecretaris is blij dat Van Vollenhoven het onderwerp op de agenda gezet heeft. Het is nog onbekend welk instituut de discussie moet gaan opzetten.

'Ouderlijke onmacht'
De discussie loopt al veel langer. Zembla besteedde al aandacht aan het onderwerp in 1997 met de uitzending "Ouderlijke onmacht" (de film is helaas niet online te bekijken): 'de rechter besluit ook het vijfde kind van het gezin Stomphorst uit huis te plaatsen. De ouders hebben onvoldoende geestelijke bagage om leiding te geven aan de kinderen'.

Onderzoek 
In 2002 heeft de Gezondheidsraad een onderzoek gedaan naar het onderwerp. Destijds kwam de Gezondheidsraad tot de conclusie dat gedwongen anticonceptie haaks staat op het recht op zelfbeschikking.
Bekijk een verslag van het vragenuurtje op de NOS website .
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor