Maaltijdbezorger uit Amsterdam klaagt Deliveroo aan
24-01-2018
•
leestijd 2 minuten
•
52 keer bekeken
•
De maaltijdbezorger Sytze Ferwerda (19) klaagt zijn opdrachtgever, de maaltijdbezorgdienst Deliveroo aan. Deliveroo wil vanaf 1 februari alleen nog met zelfstandige bezorgers werken, niet meer met vaste contracten, maar Ferweda wil in loondienst blijven werken omdat hij vreest dat hij anders als schijnzelfstandige zal worden behandeld.
'Deliveroo zijn de nieuwe boeven'.
Als Ferweda zijn contract niet kan houden, raakt hij een aantal zekerheden kwijt zoals doorbetaling bij ziekte en een verzekering bij arbeidsongeschiktheid. De maaltijdbezorger krijgt steun voor zijn zaak van de PvdA. PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk zegt over de rechtszaak: "Deliveroo zijn de nieuwe boeven. Ze proberen over de rug van hun bezorgers de winsten maximaal op te stuwen. Alle risico’s voor de bezorger, alle winst voor Deliveroo.''
Taxidienst Uber
Van Dijk hoopt dat het ook een signaal is naar andere bedrijven met soortgelijke plannen. Een van de bedrijven die ook kritiek krijgt over de werkomstandigheden van haar werknemers is Uber. Eind november nog liet FNV weten een proefproces aan te willen spannen tegen de taxidienst omdat de vakbond vindt dat Uber-chauffeurs nu als schijnzelfstandigen werken en dus niet goed beschermd zijn. “Uber zegt dat de chauffeurs zelfstandigen zijn, maar ze zijn nu een soort pseudo-werknemers”, aldus bestuurder Minke Jansma van FNV Taxi.
FNV wil proefproces tegen Uber voor betere arbeidspositie chauffeurs
Ook Europarlementariër Marietje Schaake wil dat Uber strenger wordt aangepakt op schijnzelfstandigheid. In de ZEMBLA-uitzending 'De spooktaxi's' van Uber' zegt ze: “Schijnconstructies waar dan ook moeten helder tegen het licht worden gehouden en als mensen als zelfstandigen worden behandeld terwijl ze in vaste dienst zouden moeten zijn, dan moet dat ook worden opgelost. Ik vind echt dat bedrijven, waar ze ook vandaan komen en welke dienst ze ook aanbieden, zich gewoon aan de wet moeten houden.”
Reactie Deliveroo
In een reactie op de aangespannen zaak zegt Deliveroo dat de bezorgers juist tevreden zijn met hun flexibele werk en dat er steeds meer bezorgers bij komen: “Wij geloven in het freelancemodel maar streven ernaar het verder te verbeteren.'' Zo zegt het bedrijf op zoek te zijn naar een manier om bezorgers ‘meer collectieve zekerheden te bieden en tegelijkertijd de nodige vrijheid te laten behouden'.
ZEMBLA over PostNL
Ook het postbedrijf PostNL lag jaren onder vuur vanwege schijnzelfstandigheid van haar pakketbestuurders. In 2016 besloot PostNL nieuwe pakketbezorgers alleen nog maar op een vast arbeidscontract te bieden. Wie als kleine zelfstandige werkte, kon dat blijven doen. Kijk daarover de ZEMBLA ‘
Baas in eigen bus
’.