Drie partijen hebben donderdagmiddag op de landingsbaan van het voormalige militaire vliegveld Twente getekend voor de doorstart van het vliegveld als burgerluchthaven. Investeerder Reggeborgh, exploitant Aviapartner en gebiedsontwikkelaar ADT verwachten dat het eerste toestel eind 2014 vanaf Twente Airport vertrekt.
Volgens de provincie Overijssel en de gemeente Enschede, die samenwerken in Area Development Twente (ADT) , is de luchthaven van groot belang voor de economie en de werkgelegenheid in Twente. In de plannen wordt uitgegaan van 1000 tot 2500 extra banen.
De totale investering bedraagt 60 miljoen euro. Problemen kunnen nog opduiken uit Brussel, waar wordt onderzocht of de bijdrage van 16,2 miljoen van provincie en gemeente voor infrastructuur geen ongeoorloofde staatssteun is. Ook moet het ministerie van Infrastructuur nog een luchtvaartbesluit nemen.
Eind 2012 leek het vliegveld van de baan toen er geen bod kwam van kandidaten voor de exploitatie. Korte tijd later meldde Reggeborgh van ondernemer Dik Wessels zich alsnog.
In ZEMBLA luchtkasteel Twente zegt luchtvaartdeskundige Jan Veldhuis dat de bandbreedte een stuk smaller is dan de provincie aanneemt (zie videofragment), wat grote gevolgen heeft voor de werkgelegenheid. Tegen de NOS zegt hij dat het weggegooid geld is. Volgens Veldhuis is de ligging van het vliegveld slecht en is er geen achterland, maar wel veel concurrentie uit Duitsland.
Ook luchtvaartdeskundige Hans Heerkens van de Universiteit Twente ziet er geen brood in: 'Ze kunnen het geld beter investeren in de naburige luchthaven in Osnabrück' Heerkens vraagt zich ook af of de regio er economisch beter van wordt. Een luchthaven is aantrekkelijk als hij kan groeien, met meer verbindingen en veel vluchten.