Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Longartsen slaan alarm: risico's luchtvervuiling worden ernstig onderschat

12-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
181 keer bekeken
  •  
ANP - file
ANP - actie Milieudefensie
Een groep van 169 longartsen en het Longfonds roepen deze week in een brandbrief dat de Nederlandse politiek meer maatregelen moet nemen tegen ongezonde lucht. Longarts Hans in 't Veen van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam nam het initiatief tot het schrijven van de brief: "De schade aan de longen en het hart van vuile lucht is echt enorm. Met name onder niet-rokende vrouwen zien we bijvoorbeeld een bepaald type longkanker opkomen dat er twintig tot dertig jaar geleden niet was," zegt hij dinsdag in het AD.
Politiek moet meer doen
De longartsen en het Longfonds vinden dat de politiek meer moet doen: “Als artsen doen wij er alles aan om mensen weer gezond te maken, maar het liefst zouden wij natuurlijk willen dat mensen helemaal niet ziek worden. Daar kunnen wij niet voor zorgen, maar dat kunt u wél’’, schrijven de artsen aan de Kamerleden die komende donderdag over het onderwerp luchtvervuiling debatteren.
Volgens de artsen moet de politiek meer doen om vervuilende scooters, diesels, vrachtverkeer, kolencentrales en intensieve veehouderij aan banden te leggen. Ook zouden speelplaatsen voor kinderen niet in de buurt van wegen met veel verkeer moeten liggen. Want kinderen zijn extra kwetsbaar. Per jaar krijgen 12.400 kinderen luchtwegklachten als gevolg van luchtvervuiling, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Gezondheidsrisico’s
Ook blijkt uit cijfers van het RIVM dat luchtvervuiling in Nederland ieder jaar leidt tot 1.200 gevallen van longkanker, 5.000 spoedopnamen in het ziekenhuis vanwege acute hart- of luchtwegklachten en 6.900 nieuwe gevallen van chronische bronchitis bij volwassenen. Nederlanders leven dertien maanden korter door luchtvervuiling.
Bekijk een fragment uit ’Stikken langs de snelweg’
Kort geding tegen de staat
Niet alleen longartsen slaan alarm,  Milieudefensie luidde al eerder de noodklok. In september dit jaar eiste de milieuorganisatie in een kort geding dat de overheid snel maatregelen neemt om voor schonere, gezondere lucht te zorgen. De rechter oordeelde daarop dat er een luchtkwaliteitsplan moet worden opgesteld dat aan de regelgeving voldoet. "Het plan moet maatregelen bevatten die ervoor zorgen dat alle overschrijdingen op de kortst mogelijke termijn zullen zijn verdwenen", aldus het oordeel van de rechtbank in Den Haag.
428.000 vroegtijdige overlijdens per jaar
Ook in de rest van Europa is luchtvervuiling een probleem. Ondanks het feit dat auto’s schoner worden en de luchtkwaliteit op veel plaatsen langzaam verbetert, overlijden in Europa nog steeds meer dan 500.000 mensen per jaar aan de gevolgen van ongezonde lucht. Dat blijkt uit een rapport van het Europees Milieuagentschap EEA. Alleen al in Europa is fijnstof de oorzaak van 428.000 vroegtijdige overlijdens per jaar.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor