In de vroege avond van 31 december 2015 springt Linda van Oosterbaan voor het oog van buiten spelende kinderen van de flat waarin ze woont. Ze overlijdt ter plekke. Linda had een borderline persoonlijkheidsstoornis en psychotische klachten. In het verleden is ze herhaaldelijk gedwongen opgenomen in psychiatrische instellingen.
Sinds het voorjaar van 2015 wordt ze thuis behandeld door GGZ Breburg. De laatste weken van haar leven gaat het heel erg slecht met Linda. Politie en ambulance moeten een paar keer per week voor haar uitrukken. Ze doet meerdere zelfmoordpogingen of dreigt daarmee. Ze rent zelfs een keer de snelweg op. Ze geeft bij GGZ Breburg regelmatig aan dat ze hulp nodig heeft en opgenomen wil worden. Ook haar moeder en zus dringen daar veelvuldig op aan. Maar GGZ Breburg weigert.De instelling heeft besloten dat het voor Linda beter is als ze eigen verantwoordelijkheid neemt voor haar leven. Daarmee neemt GGZ Breburg bewust een risico. Sally (5) zag Linda vallen en slaapt sindsdien slecht. Ook op school gaat het niet goed. In 2015 meldt de politie bijna zesenzestig duizend incidenten waarbij verwarde personen zijn betrokken. Sinds 2011 is een stijging van 65 procent gerapporteerd.Zembla onderzoekt: waar ligt de grens van de eigen verantwoordelijkheid die de GGZ patiënten als Linda geeft? En wie is verantwoordelijk voor de maatschappelijke schade die ontstaat als de GGZ een psychiatrische patiënt niet wil opnemen?Samenstelling en regie: Roelof BosmaResearch: Suzan BorstEindredactie: Manon Blaas
Reactie GGz Breburg op de uitzending.
"Na ruim beraad, waarin we zorgvuldig alle voors en tegens hebben afgewogen, heeft GGz Breburg besloten niet mee te werken aan een uitzending van Zembla over deze trieste gebeurtenis. Onder de streep blijft staan dat we tegenover derden niet kunnen ingaan op vragen over individuele cliënten, vanwege het beroepsgeheim."
Protocol Autonomie bevorderend beleid
Informatie voor familieleden en naasten. In de uitzending wordt gerefereerd aan dit protocol, hierin staat dat de patient niet psychotisch mag zijn als overgegaan wordt tot autonomie bevorderend beleid.
Brief LPGGz
Het Landelijk Platform GGz maakt zich grote zorgen over de ambulantisering. Dit schrijft het platform in
een brief
voor het algemeen overleg in de Tweede Kamer over de ggz op 26 mei. Aan de noodzakelijke randvoorwaarden voor ambulantisering wordt niet voldaan. De ondersteuning in de thuissituatie schiet tekort en veel cliënten verkeren in een sociaal isolement met weinig mogelijkheden voor participatie.
Informatiepunt dwang in de zorg (rijksoverheid)
Informatie over dwang in de zorg, gezien vanuit cliënten, directbetrokkenen en professionals. Met vragen uit de praktijk, rechten & plichten van alle betrokkenen en inspiratie voor betere oplossingen dan dwang.
https://www.dwangindezorg.nl/
GGZ Nederland
GGZ Nederland is de brancheorganisatie voor instellingen in de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg.
http://www.ggznederland.nl/