Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Liegen voor het goede doel

  •  
14-09-2000
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
963 keer bekeken
  •  
liegen-voor-het-goede-doel
Het geld van Foster Parents komt, ondanks de jarenlange kritiek, nog steeds niet terecht bij de kinderen waarvoor het bedoeld is. Dat blijkt in de Zembla-documentaire ‘Liegen voor het goede doel’. Foster Parents is de grootste charitatieve organisatie van Nederland. Jaarlijks haalt ze meer dan 200 miljoen gulden op. 
De zaak Colombia
Voormalig Nederlands ambassadeur in Colombia J.J. de Roos deed in 1998 onderzoek naar de activiteiten van Foster Parents: “De Nederlandse Foster Parents ouders worden eigenlijk belazerd, tenminste voor wat Colombia betreft. Je krijgt grote woede over je heen als je de verhalen van de mensen in Colombia hoort”.

De Roos was meer dan 30 jaar diplomaat en had vooral ontwikkelingssamenwerking in zijn portefeuille. Hij concludeert in zijn onderzoek naar de activiteiten van Foster Parents-medewerkers: “Naïviteit en goed vertrouwen hebben het te gemakkelijk gemaakt om zich geld onrechtmatig toe te eigenen”. In de afgelopen maanden heeft hij opnieuw onderzoek gedaan en komt tot dezelfde constateringen: “Ik weet wel, ontwikkelingshulp is nooit makkelijk. Maar bij Foster Parents lijkt er vaak sprake van kwade trouw”.
Met de conclusies van De Roos zijn H. van Schaijk van ‘De Werkgroep Gendt’ - een club die Foster Parents kritisch volgt - en advocaat Wilgers naar Colombia gegaan. Ze verzamelden machtigingen om in Nederland een rechtszaak te beginnen. Advocaat Wilgers stelt Foster Parents aansprakelijk voor het niet nakomen van de verplichtingen in de afgelopen 19 jaar. Hij eist een bedrag van 169 miljoen gulden namens 16.500 Colombiaanse kinderen.
De zaak Haïti
Ook in Haïti klagen de ontvangers dat ze niets van de beloofde hulp van Foster Parents gezien hebben. Advocaat Tomlow behartigt de belangen van 1400 Haitiaanse kinderen: “Het is daar een grote puinhoop. Ik ben 5 dagen in de sloppenwijken van Cite Soleil in Haïti geweest. Waar het geld in gestoken wordt weet ik niet, maar ter plekke kon ik weinig ontdekken. Het is echt bar en boos”. Advocaat Tomlow maakte in Haiti beelden die in Zembla zijn te zien.
In Zembla komen bovendien een aantal nieuwe gevallen van Foster Parents-ouders aan de orde. Een echtpaar ging onaangekondigd op zoek naar hun FP-kind in Colombia. Ze confronteerden Foster Parents met hun zelfgemaakte videobeelden en vroegen hun geld terug. Ze waren al 92 maanden lid van Foster Parents en betaalden in totaal 4140 gulden. In alle stilte heeft Foster Parents hun het volledige bedrag teruggestort.

Negatief
Eind vorig jaar vroeg Foster Parents de status vanmedefinancierings-organisatie aan. Minister Herfkens heeft aan zeven ambassadeposten om advies gevraagd, waarvan het merendeel kritisch tot negatief reageerde. Desondanks reageerde Herfkens positief: Foster Parents krijgt voortaan jaarlijks een bedrag van minstens 10 miljoen gulden.

Oud-ambassadeur De Roos in Zembla: “Ik vind het een vrij onbegrijpelijke zaak dat je als minister, zonder voorwaarden te stellen, besluit om overheidsgeld te gaan geven, terwijl er zoveel ophef is over het reilen en zeilen van Foster Parents . Ik denk dat je nu niet alleen moet zeggen dat Foster Parents een aantal dingen moet verbeteren, maar dat dit ook de voorwaarde moet zijn voor het verstrekken van overheidsgelden”.

In een reactie op de uitzending van Zembla verklaart directeur L. van der Grinten van Foster Parents: “Het kan niet zo zijn dat een organisatie zoals de onze op vage beschuldigingen ingaat. Wij zijn bezig met ontwikkelingswerk. We kunnen onze energie toch niet in dit soort negatieve zaken steken”.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.