De 74-jarige man die een hond mishandelde tijdens trainingen bij de politiehondenvereniging ‘PHV Steeds Vooruit’ in Gemonde, heeft een taakstraf van 30 uur gekregen. Dat heeft de rechter in Den Bosch vanmiddag bepaald. De zaak kwam volgens de politie aan het rollen dankzij de Zembla-uitzending ‘Bijten als beloning - deel 2’ waarin beelden van de mishandelingen werden getoond.
Op de beelden is te zien dat honden worden geslagen met een stok en een slipketting. Ook loopt een trainer naast een hond met een veedrijver, waarmee elektrische schokken kunnen worden toegediend. De politierechter vindt dierenmishandeling bewezen.
De verdachte verklaarde tijdens de zitting dat hij de hond probeerde 'rustig te houden' en te voorkomen dat de hond zou blaffen. Volgens de man zouden buren van de vereniging alle lange tijd klagen over geluidsoverlast.
“Bij het bepalen van de straf houdt de politierechter rekening met de enorme impact van alle media-aandacht in deze zaak voor de verdachte en zijn vrouw. Daarnaast is de man zijn hobby kwijt. Ook weegt mee dat hij geen strafblad heeft", aldus de rechtbank.
In de Zembla-uitzending ‘Bijten als beloning - deel 2’ stellen klokkenluiders dat de mishandelingen bij de Brabantse vereniging niet op zichzelf staan, maar dat er in Nederland op grote schaal honden worden mishandeld.
De klokkenluiders zien ook een te grote verwevenheid tussen de politie en de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV) De politie neemt er bijna al haar honden af, hondengeleiders van de politie trainen ook bij de KNPV en politiemensen bekleden er bestuursfuncties. Daardoor zou de politie niet voldoende optreden tegen dierenmishandeling door KNPV-leden.
De Nationale Politie ontkent tegenover Zembla de verwevenheid met de KNPV, omdat het volgens de politie individuele agenten vrijstaat om lid te zijn van een vereniging of daar een bestuursfunctie te bekleden. “Er is geen sprake van een formele relatie”.
Echter noemt de Nationale Politie het "onwenselijk als er politiemensen zijn, die weet hebben van mishandelingen binnen de KNPV en dat niet melden." Als daarvoor aanwijzingen zijn, zal de politie tegen hen optreden, zo liet de Nationale Politie eerder aan Zembla weten.
Buiten het aangehouden lid van de vereniging zijn er volgens het OM geen andere verdachten in beeld. Het Openbaar Ministerie laat desgevraagd weten dat de verdachte de hond al enkele maanden niet meer in bezit heeft.
Eerder werd al bekend dat de man drie jaar geen honden meer mag trainen van de KNPV. Zijn club uit Gemonde is de erkenning als officiële opleider van politiehonden ook kwijt tot er een 'verbeterplan' is ingediend bij de KNPV.
Kijk de hele uitzending 'Bijten als beloning - deel 2' terug:
Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.