Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Landbouwgif thiacloprid voortaan verboden binnen EU

13-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
181 keer bekeken
  •  
zorgen-ggd-om-incidenten-met-landbouwgif
Het veelgebruikte landbouwbestrijdingsmiddel thiacloprid wordt verboden in de EU: de risico’s voor de gezondheid en het milieu zijn te groot. De Europese Commissie maakte maandag officieel bekend de vergunning niet te verlengen, op basis van een wetenschappelijk advies van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Middelen waar thiaclroprid in zit, worden ontwikkeld door chemieconcern Bayer.
 
EU-commissaris Stella Kyriakides (Gezondheid en Voedselveiligheid) zei het volgende over het besluit: "Het wetenschappelijk advies van de EFSA is duidelijk: er zijn milieuproblemen die in verband kunnen worden gebracht met het gebruik van deze pesticide. Dan gaat het met name over de negatieve impact op het grondwater, maar ook de schadelijke gevolgen op de gezondheid van mensen op het gebied van reproductietoxiciteit." Dat betekent dat de stof nadelige invloed kan hebben op de vruchtbaarheid, schade kan veroorzaken tijdens de ontwikkeling van het ongeboren kind en kan leiden tot aangeboren afwijkingen.  
                                       
Neonicotinoïden
Thiacloprid behoort tot de beruchte neonicotinoïden. Deze groep bestrijdingsmiddelen is al langer zeer omstreden omdat het wilde bijen, hommels en honingbijen doodt. Vergelijkbare gewasbeschermingsmiddelen op basis van clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam werden al eerder verboden. Ze mogen voortaan alleen nog worden gebruikt in gesloten, permanente kassen.  
Onderzoek Universiteit Leiden 
Zembla besteedde vorig jaar nog aandacht aan het onderzoek van professor Martina Vijver van de Universiteit Leiden. Uit haar veldonderzoek bleek dat bij watervlooien het gif thiacloprid 2500 keer giftiger is dan tot dan toe werd aangenomen op basis van laboratoriumstudies. Het middel is volgens professor Vijver 'een van de meest verkochte insecticiden ter wereld en is vrijwel niet te gebruiken zonder ecologische schade aan te richten’. Thiacloprid wordt veel gebruikt in de bollenteelt.

In de onderstaande video gaat onderzoeksjournalist Ton van der Ham op bezoek bij het lab van professor Martina Vijver:  
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.