Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

KWF Kankerbestrijding wil onderzoek naar GenX-lozingen Chemours

18-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
777 keer bekeken
  •  
Chemours 2 (ANP)

KWF Kankerbestrijding maakt zich zorgen over de GenX-lozingen bij chemiefabriek Chemours en wil dat onderzocht wordt hoe dit heeft kunnen gebeuren. Zembla bracht gisteren naar buiten dat Chemours volgens milieuchemicus Chiel Jonker, vorig jaar maandenlang veel meer GenX - een giftige PFAS - in het water heeft geloosd dan is toegestaan. Jonker deed zijn uitspraken op basis van onderzoek in opdracht van Rijkswaterstaat naar PFASdata, afkomstig van watermeetpunten in de buurt van de fabriek.

Omdat de overschrijdingen achteraf zijn aangetoond, greep Rijkswaterstaat niet in. “KWF vindt het verontrustend dat de overschrijding niet onmiddellijk door een handhavende instantie maar pas achteraf door een derde partij is geconstateerd.”

Normoverschrijding

Jonker ontdekte stroomafwaarts van de fabriek bij Brienenoord en Maassluis, enorme pieken GenX-concentraties in het water. “Mijn schatting is dat ze in een paar maanden zo’n 150 kilo geloosd hebben.” KWF is geschrokken van de bevindingen van Jonker. “Dat is een overschrijding van 21-30 maal de toegestane jaarnorm”, zegt KWF. 

Chemiebedrijf Chemours ontkent de lozingen. Jonker zegt daarover: “Ik mag als wetenschapper niets met volledige zekerheid zeggen, maar we hebben maar één fabriek in Nederland die GenX-technologie toepast en dat is Chemours in Dordrecht.”

'Handhaving moet op orde zijn'

Jonker deed zijn onderzoek in opdracht van Rijkswaterstaat en had zijn bevindingen ook doorgegeven. Rijkswaterstaat greep niet in, omdat ze alleen handhaaft op basis van eigen bemonstering, liet een woordvoerder aan Zembla weten. Jonker vindt dat opmerkelijk: “Het gaat hier om GenX. Dat kan maar van één partij zijn. Dat kun je niet laten lopen”, zei hij. KWF Kankerbestrijding is het daar mee eens: “Het is belangrijk dat de handhaving van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) zoals GenX op orde is, om een zo gezond mogelijke leefomgeving te garanderen.”

Milieuchemicus Chiel Jonker over zijn bevindingen:

Nadat Chemours in 2013 stopte met het gebruik van PFOA, een andere PFAS, stapte het bedrijf voor de teflonproductie over op GenX. De PFAS-verontreiniging door Chemours zorgt al jaren voor onrust bij omwonenden van de fabriek.

Afgelopen september onthulde Zembla dat moedermelk van moeders in de buurt van de fabriek hoge concentraties PFAS bevatten. De gemeenten Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht pleitten daarop voor meer en groter onderzoek naar PFAS in borstvoeding van vrouwen die in de buurt van Chemours wonen. Deze gemeenten hebben, samen met de gemeente Molenlanden, Chemours al in een eerder stadium aansprakelijk gesteld voor de schade die de uitstoot van de fabriek in de omgeving veroorzaakt.

Begin september bleek uit onderzoek van het RIVM dat mensen die groenten en fruit eten uit hun moestuin binnen een straal van 1 kilometer rond Chemours, te veel schadelijke stoffen binnenkrijgen. Het RIVM waarschuwt deze mensen om de gewassen niet te eten, omdat "effecten op de gezondheid niet kunnen worden uitgesloten".

Kijk de uitzending: 'Het PFAS-schandaal':

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor