'Kwaliteit nachtelijke zorg onduidelijk'
29-08-2008
• leestijd 2 minuten
Volgens een onderzoek naar de kwaliteit van nachtelijke zorg in ziekenhuizen is niet duidelijk wat het betekent dat artsen in opleding (aios) de ziekenhuizen draaiende houden in de nacht. Dit meldt het vakblad Medisch Contact. ZEMBLA liet in april 2007 in de aflevering 'Oefenen op de patiënt' zien dat Nederlandse ziekenhuizen voor een groot gedeelte draaien op onervaren artsen. Uit onderzoek bleek bovendien dat veertig procent van deze groep ook nog oververmoeid is.
Arts-assistenten vertelden aan ZEMBLA dat ze niet kritisch durven zijn op hun begeleidend specialist want dat kan hen hun baan kosten. Daarom durft een arts in opleiding die in moeilijke situaties komt, vaak zijn supervisor niet te vragen om naar het ziekenhuis te komen. Bellen omdat je er niet uitkomt, wordt vaak gezien als gebrek aan kennis. "Het klimaat is er een waarbij je erg bang gemaakt wordt, gedreigd en uitgekafferd", aldus een arts in opleiding.
Bevalling
In 'Oefenen op de patiënt' wordt ook duidelijk dat de hoge werkdruk en de slechte begeleiding verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de patiënt. Zo verliezen de heer en mevrouw Wisse hun kindje doordat fout op fout wordt gestapeld in het ziekenhuis.
Medisch Contact noemt de interpretatie van de onderzoeksgegevens door ZEMBLA 'eenzijdig'. Jelle Prins van de Artsen Stichting Nederland, die het onderzoek deed naar fouten door oververmoeide aios, wil deze gegevens nuanceren met de publicatie van het onderzoek in een wetenschappelijk tijdschrift. Toch blijft de belangrijkste conclusie uit het onderzoek dat meer dan de helft (56 procent) van alle aios zegt tijdens de opleidingsperiode één of meer fouten te hebben gemaakt met negatieve gevolgen.
Oververmoeid
Veel aios zijn oververmoeid en oververmoeide aios maken meer fouten. Desondanks mag je volgens Prins niet de conclusie trekken dat het dus met de kwaliteit van de nachtelijke zorg slecht is gesteld, aangezien dan vooral de aios werken. Zijn studie levert daarover geen "expliciete informatie" zegt Prins.
Die informatie is er wel met betrekking tot gynaecologen. Eerder bleek dat desterfte op de afdeling gynaecologie in de nacht bijna een kwart hoger ligt dan overdag.
Het tijdschrift Medisch Contact heeft nu zelf onderzoek gedaan naar zorg buiten kantooruren en zegt dat dit niet leidt tot pessimistische conclusies. Hiervoor werd een enquête gehouden onder artsen. De meesten vinden de zorg in de nacht goed of voldoende, maar bijna een vijfde (18 jprocent) vindt de mogelijkheid om indien nodig een meer deskundige arts te consulteren matig of onvoldoende. Bovendien is ongeveer een derde, vooral de jongere artsen, onzekerder in de nacht.