Tuinder Paul Fransen wordt bedreigd na fel verzet door omwonenden tegen de bouw van een wooncomplex voor arbeidsmigranten. Het begon met bekladding, daarna met brandstichting en onlangs kreeg Paul een kogelbrief. “Toen kwam het echt binnen”, vertelt hij. Paul heeft er nooit publiekelijk over gesproken, tot nu.
De plek waar dit zich afspeelt is het Westland, vlakbij Den Haag. Hier werken zo’n twintigduizend arbeidsmigranten in de glastuinbouw, waar ze tomaten, komkommers en ander voedsel plukken. De meeste arbeiders wonen niet in Westland zelf en worden elke ochtend vanuit omliggende gemeenten naar de kassen gereden. Uit onze uitzending ‘Niet in mijn achtertuin’ blijkt dat arbeidsmigranten vaak in erbarmelijke omstandigheden leven, met teveel mensen in te kleine ruimtes en in slecht onderhouden woningen.
Een uitzendbureau voor arbeidsmigranten in het Westland bedacht daarop een plan: een wooncomplex waar bijna 700 arbeidsmigranten kunnen wonen. Tuinder Paul, die binnenkort met pensioen wil, wil zijn grond wel aan het uitzendbureau verkopen. Maar bewoners zien dat niet zitten en komen in verzet.
De omwonenden dienden 17 bezwaarschriften in tegen de vergunning voor het project. Uit onderzoek van Zembla, die de bezwaarschriften heeft ingezien, blijkt dat ze vooral bang zijn voor overlast en een onveilige verkeerssituatie. Een omwonende vraagt zich af: “Wie wil je voorrang geven? Eigen volk of een buitenstaander?”
Maar het blijft niet bij bezwaarschriften. De kassen van tuinder Paul werden beklad. In grote rode letters stond er de leus: ‘Geen migranten’.
En sommigen lieten het niet bij woorden alleen.
Op het terrein van de tuinder werd twee keer brand gesticht. “De vlammen gingen zo hoog dat ze bijna mijn huis meenamen”, vertelt Paul, die voor één keer wil vertellen over de dreigementen die hij ontving. “Eén keer kwam er een buurman rond een uur of vier bij mijn huis. Hij zei: er is brand bij jou. Maar ik was te bang om de deur van mijn huis open te doen. Toen stond ik met een ijzeren pijp in mijn eigen slaapkamer. Toen werd het echt te gek.”
Paul ontving zelfs een kogelbrief. “Dat kwam helemaal binnen.Toen heb ik gelijk de politie gebeld.” Tot op heden is de politie nog geen daders op het spoor.
Het gaat Paul niet in de koude kleren zitten. “Je gaat er toch een beetje minder makkelijk van slapen en je bent gauw wakker”, vertelt hij. Paul wil graag dat de gemeente Westland nu eindelijk beslist wat ze met het project gaat doen.
Afgelopen week kwam de commissie bezwaarschriften van de gemeente met een advies: de procedure die de gemeente heeft gehanteerd is onjuist. Burgemeester en wethouders moeten nog beslissen wat zij met dit advies gaan doen. Maar dat het project op zijn minst vertraging op gaat lopen, lijkt onvermijdelijk.
Kijk de uitzending ‘Niet in mijn achtertuin’ terug:
Meer over:
tuinder, kogelbrief, westland, huisvesting, paul fransen, bedreigingen, arbeidsmigranten, brandstichting, glastuinbouwSchrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.