Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Klokkenluiders slechte zorg wordt mond gesnoerd

04-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
Zembla logo groot
Familieleden die wilden meewerken aan een uitzending van Zembla werd dringend verzocht om geen interview te geven. Eerder kreeg een verzorgende een waarschuwing toen zij een interview aan de krant gaf over slechte zorg. Dit meldt Zembla, die in de uitzending uitzoekt wat er terecht is gekomen van de belofte om 12.000 extra zorgmedewerkers aan te trekken.  
Sterk af te raden
Hierbij wordt ook zorgorganisatie HHW Zorg onder de loep genomen. Deze komt hoog op de lijst van het meldpunt misstanden dat Abvakabo FNV in het leven riep. Naar aanleiding hiervan wilde meneer Van den Hamer een interview geven aan Zembla. Zijn vrouw is dement en opgenomen in een van hun zorginstellingen. 'Thuis zit ik steeds te piekeren: krijgt ze wel eten, en koffie? Maar ik neem de verzorging niks kwalijk: zij werken keihard en zouden een bonus moeten krijgen', vertelt hij in de uitzending. HHW probeerde Van den Hamer sterk af te raden om het interview met Zembla te doen. Maar hij zet desondanks door.
OsiraGroep
Ook mevrouw De Jonge en mevrouw Niessen kregen hiermee te maken, toen OsiraGroep -de zorginstelling waar hun moeder en man verblijft- van het interview hoorde. Niessen: 'We werden verteld dat we in vrijheid konden beslissen wat we zouden doen, maar ze wilden ons wel meegeven dat het langdurige consequenties voor de organisatie zou kunnen hebben als we mee zouden werken aan de uitzending.'
Verzorgende monddood
Verzorgende Jamila Abdelghani had eerder te maken met een werkgever die niet blij was dat ze uit de school klapte. Na een interview met het Algemeen Dagblad over het personeelstekort op de werkvloer, kreeg zij een officiële waarschuwing in haar personeelsdossier. Dit vocht ze met succes aan met een advocaat: de waarschuwing werd verwijderd, maar ze stopte wel als verzorgende. 'Het gaat niet om het aanvallen van je werkgever, het gaat erom dat iets niet goed gaat. Waarom, mag je dat niet aankaarten? Je doet niks fout. Het is geen vuile was, het zijn mensen. Als je dit niet vertelt, betekent dat dat je accepteert dat mensen dus niet goed verzorgd worden. Je gaat de strijd aan om het beter te maken voor mensen die afhankelijk zijn van ons', aldus Abdelghani in Zembla
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.