Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Mensenrechtenorganisaties: ‘Stop per direct met interlandelijke adoptie’

23-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
462 keer bekeken
  •  
Jongetje op fiets

Meer dan 50 belangenorganisaties, wetenschappers en (ervarings)deskundigen, waaronder International Child Development Initiatives, Defence for Children en CoMensha roepen demissionair minister Weerwind gezamenlijk op om per direct te stoppen met alle lopende adoptieprocedures. Ze doen dit naar aanleiding van het onderzoek van Zembla en Investico, die onderzochten of de 500 adoptieprocedures die de komende jaren nog gepland staan verantwoord kunnen doorgaan. 

Uit dat gezamenlijke onderzoek blijkt dat de positieve landenanalyses van Bulgarije, Hongarije en de Filipijnen niet overeenkomen met de praktijk. In Bulgarije worden Roma-kinderen volgens deskundigen gediscrimineerd en veel vaker naar het buitenland geadopteerd dan andere Bulgaarse kinderen. Daarnaast zijn er problemen met de afstandsprocedure. Ouders worden bijvoorbeeld onvoldoende geïnformeerd dat hun kind geadopteerd kan worden. Ook Hongarije lijkt op belangrijke punten niet te voldoen aan de internationale wet- en regelgeving, onder andere omdat kinderen vanwege armoede uit huis worden geplaatst. Over adoptie uit de Filipijnen zijn bij de Noorse overheid grote zorgen, onder andere doordat uit hun onderzoek blijkt dat er een groot risisco is dat documenten worden vervalst. Opvallend is dat in de Nederlandse analyse van de Filipijnen staat dat er ‘geen signalen zijn dat er in de adoptieketen sprake is van corruptie’.

Kijk hier de uitzending 'Adoptiebedrog, het einde?' terug:

In een collectief statement stellen de organisaties dat het onderzoek van Zembla en Investico laat zien dat er 'grote vraagtekens' te plaatsen zijn bij de Nederlandse landenselectie. Daarom vinden zij het afmaken van de lopende adoptieprocedure ‘volstrekt onverantwoord’ en moeten deze per direct stoppen.

Ook schrijven de organisaties: “Het adoptiesysteem kan, zoals door Zembla en Investico wederom is aangetoond, misstanden niet uitsluiten, draagt bij aan onnodige scheiding van kinderen en ouders en ondermijnt de opbouw van kinder- en jeugdbescherming in herkomstlanden.”

'Weinig controlemogelijkheden bij adoptie'

Sarah de Vos van kinderrechtenorganisatie ICDI is de initiatiefnemer: “Ik vind dat alle adopties moeten worden stilgelegd, hoe erg dat ook is voor betrokkenen, met name de wensouders. Maar voor al die adopties geldt dat niet te garanderen is dat die op een juiste manier tot stand zijn gekomen en dat er weinig controlemogelijkheden voor zijn. Je weet meestal pas 30, 40 jaar later wat de volledige omvang is van misstanden.” 

Vorige maand kondigde demissionair Weerwind aan op termijn te gaan stoppen met interlandelijke adoptie, in overeenstemming met een aangenomen Kamermotie, waarbij alleen lopende procedures nog mogen worden afgerond. Demissionair minister Weerwind bevestigde afgelopen week tegenover Zembla en Investico dat het nog jaren kan duren voor dat die adopties zijn afgerond, omdat het in totaal om 500 procedures gaat waarvan 300 in de beginfase en 200 adopties in een vergevorderd stadium.  

Sarah de Vos van ICDI vertelt in De Nieuws B.V. over de oproep om interlandelijke adoptie per direct te stoppen:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.