Het water langs de kuststrook van Gaza was nog nooit zo smerig als nu. De vervuiling was al lange tijd een probleem, maar sinds enige tijd stroomt het rioolwater ongefilterd rechtstreeks de zee in. Voor veel families is de zee de enige vorm van ontspanning en vermaak. Hoewel de strandbezoeken fors teruglopen, zijn er nog steeds kinderen die dagelijks in het smerige bruine water spelen. Dat schrijft The Guardian.
Door de al tien jaar durende blokkade van Gaza door Israël is de infrastructuur van Gaza grotendeels ingestort. De energietoevoer is als gevolg schaars. De Palestijnse president zag zich gedwongen tot een radicale beslissing. Om Gaza grotendeels leefbaar te houden, zag hij zich genoodzaakt de stroomtoevoer naar de kustgebieden fors omlaag te brengen. Zonder energie werken de filtersystemen en de rioolpompen niet meer. De afvalbeheerders van Gaza moesten kiezen: of de steden laten overstromen of het vieze rioolwater ongefilterd afvoeren richting zee. De energie die het gebied nog krijgt, wordt nu gebruikt om rioolwater weg te pompen, zodat het stedelijk gebied niet onderloopt.
73 procent is vervuild
Volgens de meest recente milieustudie is 73 procent van de kustlijn zo vervuild dat het gevaarlijk wordt om er te zwemmen. Het is warm in Gaza en dus betekent de zee naast vermaak ook verkoeling. Zonder stroom en de mogelijkheid om te zwemmen, is het leven steeds moeilijker in het gebied, zegt Khalid Farahat tegen de journalist van The Guardian die het gebied bezocht. Farahat is strandwachter langs de kust in Gaza. Hij vertelt dat hij, wanneer hij wel stroom heeft, mensen via zijn luidspreker waarschuwt om niet in het vervuilde water te gaan. Sommigen doen het toch.
Zo komt The Guardian-journalist een vader tegen die het risico wel neemt om zijn kinderen te laten spelen in de zee. “Dit is de enige plek waar je aan de verveling in Gaza kan ontsnappen. Je raakt gewend aan de geur. De laatste keer dat we hier waren was het veel erger dan vandaag. Toen was het water helemaal groen.”
ZEMBLA reisde in 2015 ook af naar het gebied en maakte de documentaire ‘
Gevangen in Gaza
’ over de blokkade: