Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kinderen in tehuizen 'schokkend vaak' misbruikt

02-05-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
131 keer bekeken
  •  
kabinet-doet-nog-niets-tegen-misbruik-in-instellingen
In de jeugd- en de pleegzorg moet nu zo snel mogelijk gehandeld worden. Dat stelt Khadija Arib, voorzitter van de algemene Kamercommissie Jeugdzorg. Gisteren werd bekend dat kinderen in pleeggezinnen en in kindertehuizen de afgelopen jaren schokkend vaak zijn misbruikt. Drie tot vier keer vaker dan kinderen die bij hun eigen ouders opgroeien. Uit huis geplaatste jongeren met een licht verstandelijke beperking zijn zelfs tien keer vaker slachtoffer.

In het radio 1 programma Goedemorgen Nederland zegt Khadija Arib vandaag dat er een wettelijke meldplicht moet komen en dat betrokkenen aangifte moeten doen bij de politie. Zij wijst erop dat er bij de bewindvoerders Teeven en Veldhuijzen geen gevoel voor urgentie heerst.

Commissie-Samson
Seksueel misbruik van pleegkinderen kon doorgaan zonder dat jeugdzorginstellingen ingrepen. Volgens mevrouw Samson, voorzitter van de commissie-Samson, zijn er “enorm veel instellingen die zich ermee bemoeien. Er zit geen centrale regie op en er wordt te weinig gecommuniceerd“. Hierdoor werden kwetsbare kinderen jarenlang slachtoffer van misbruik en mishandeling.

Mevrouw Samson pleit in ZEMBLA uitzending ´ Misbruikt onder toezicht ’ (okt.2011) voor één centraal punt dat alle betrokkene organisaties op de hoogte moet brengen van misstanden bij een pleeggezin of instelling. “Het moet ergens terecht komen bij een organisatie die ook feitelijk iets kan doen. Die ook bijvoorbeeld kunnen zeggen: we plaatsen daar niet meer”, aldus mevrouw Samson.

De commissie-Samson werd in 2010 ingesteld om onderzoek te doen naar seksueel misbruik bij kinderen die onder verantwoordelijkheid van de overheid in instellingen, of bij pleeggezinnen geplaatst zijn.

Naar aanleiding van de ZEMBLA uitzending stelde Khadija Arib (PvdA) vragen aan de staatssecretaris Veldhuijzen waaronder de vraag welke sancties er worden verbonden aan het niet naleven van de meldplicht voor situaties waarbij hulpverleners zich schuldig maken aan seksueel misbruik van kinderen?

In haar antwoord schrijft staatssecretaris Veldhuijzen ´De meldplicht houdt in dat een professional, werkzaam bij een zorgaanbieder, verplicht is de zorgaanbieder te informeren indien hij op de hoogte is van kindermishandeling door een collega beroepsbeoefenaar. De zorgaanbieder doet hiervan onverwijld melding aan het AMK. De instelling is zelf verantwoordelijk voor eventuele acties voor het niet naleven van de meldplicht. Zo moet de instelling bijvoorbeeld melding van een calamiteit doen bij de Inspectie Jeugdzorg, die vervolgens kan besluiten onderzoek te doen naar de calamiteit.´

Onderzoekers: ‘Residentiele zorg moet noodoplossing zijn’
Omdat de problemen het grootst zijn in de residentiële zorg, pleiten de onderzoekers ervoor dat residentiële opvang slechts wordt ingezet als tijdelijke noodoplossing als opvang in een pleeggezin nog niet mogelijk is. Ook de pleegzorg geeft echter nog niet genoeg bescherming tegen seksueel misbruik. Betere toerusting en ondersteuning van de pleegzorg is noodzakelijk, vooral bij opvang van kinderen met een lichte verstandelijke beperking.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.