Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Karbonade uit de megastal

  •  
25-05-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
174 keer bekeken
  •  
Op dit moment lopen er zeventig vergunningaanvragen voor megastallen met tienduizenden varkens. Oud-minister van Landbouw, Cees Veerman, wil dat de provincies de komst van deze megastallen tegenhouden. Zondag in ZEMBLA zegt hij dat wat hem betreft dit soort grote stallen niet in het landschap thuis horen. "Die ontsieren en zijn slecht voor het imago van de sector."

In de aflevering 'Karbonade uit de megastal' belicht ZEMBLA de komst van deze vleesproductiehallen.

Herindeling
Na de varkenspest in 1997 moest de gehele intensieve veehouderij op de schop. Minister Veerman was betrokken bij de herindeling van het platteland. Varkenshouders moesten zich terugtrekken uit natuurgebied en er werden zones aangewezen waar zij zich opnieuw konden vestigen.

In de praktijk blijken het niet de oude boeren maar vooral nieuwe ondernemers te zijn die een megabedrijf willen in het aangewezen gebied. Op dit moment liggen er bij de provincies zeventig vergunningaanvragen voor deze megastallen.

Goedkoop vlees
ZEMBLA ging op bezoek in Duitsland bij Nederlandse varkensboeren. In hun megastal staan dikke rijen varkens tussen smalle hekken. Dit is vlees voor de bulkproduktie; het vlees dat wij Nederlanders het liefst kopen. Want volgens onderzoek kijken Nederlanders wel graag naar varkentjes in de modder, maar kopen doen we ze niet. In deze intensieve veehouderij worden de karbonades voor op ons bord zo goedkoop mogelijk geproduceerd. 

In Grubbenvorst, in Limburg, zijn de bewoners zeer ongelukkig met de megastallen die in hun achtertuin zijn gepland. Ze zijn vooral bezorgd over de grote hoeveelheden fijnstof. Er is een stal gepland met maar liefst 1,3 miljoen vleeskippen.

De ondernemers zeggen dat de bewoners zich geen zorgen hoeven te maken over hun gezondheid. Ze zetten de allernieuwste filters op hun bedrijf. Maar huisarts Monique Baggen is er niet gerust op. En ook de Wageningse hoogleraar Peter Groot Koerkamp zegt dat niet zeker is hoe de allernieuwste techniek in de praktijk zal werken. "Het is op kleine schaal getest in het laboratorium maar niet in de echte praktijk." Hij is verbaasd hoe snel de politiek zich laat overtuigen door de ondernemers van megastallen.
Links
Documenten
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor