Het terrorisme wordt in Nederland vooral bestreden met juridische maatregelen. Veel van die maatregelen worden genomen op grond van ambtsberichten van de AIVD. Deze, door de geheime dienst, verzamelde informatie is oncontroleerbaar. Wat gebeurt er eigenlijk als zo'n ambtsbericht niet klopt? Zembla onderzocht een aantal gevallen en zag onschuldige burgers in gevangenissen belanden.
Kassim al Ali werd in juni 2003 tijdens het tweede terroristenproces in Nederland volledig vrijgesproken. Hij werd vrijgelaten en kreeg een forse schadevergoeding voor negen maanden onterechte detentie en keert terug naar zijn tot de islam bekeerde Nederlandse vrouw. Als een jaar later het huwelijk strandt begint, volgens Al Ali, zijn ex-vrouw een haatcampagne tegen hem en gilt tegen iedereen die het wil horen dat hij wel degelijk een terrorist en bommenmaker is. Niet lang daarna verschijnt er een AIVD-ambtsbericht waarin wordt vermeld dat Al Ali volgens een betrouwbare bron nog steeds sympathie heeft voor de gewelddadige Jihad. Inmiddels zit Al Ali alweer geruime tijd gevangen. Vanuit de gevangenis zegt hij in ‘Zembla’ dat hij ervan overtuigd is dat zijn vrouw de bron is van de AIVD.
Het tweede verhaal gaat over de Egyptische Osama Rushdie die lange tijd met zijn gezin in het Zeeuwse Goes woonde. Hij heeft in Nederland nooit een vluchtelingenstatus gekregen omdat hij in Egypte beschuldigd werd van terreurdaden. In 2002 kreeg Rushdie zelfs te horen dat de immigratiedienst IND hem ongewenst verklaarde. Het gezin vluchtte naar Groot-Brittanië. Inmiddels heeft Egypte hem volledig gerehabiliteerd, maar voor Nederland blijft hij een gevaarlijke terrorist.
In juni 2004 wordt Khalid Aziz, een Nederlander van Iraakse afkomst door de Syrische geheime dienst gearresteerd op het vliegveld in Syrië. De man wordt overgebracht naar ’s lands beruchtste gevangenis waar hij drie maanden verblijft in een ondergrondse cel. De man vertelt in ‘Zembla’ waarom hij denkt dat de Nederlandse geheime dienst, de AIVD, verantwoordelijk is voor zijn arrestatie in Syrië.