Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kankerverwekkend gas geloosd in meren Flevoland

25-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
528 keer bekeken
  •  
ANP-345661149

Er worden tussen de 100 en 400 keer per jaar grote hoeveelheden kankerverwekkende stoffen uit binnenvaarttankers vrijgelaten op het Marker- en Ijsselmeer. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Flevoland, die de cijfers opvroeg van de Inspectie Leefomgeving en Transport. 

Hoewel er op landelijk en provinciaal niveau een verbod is op het zogenoemde varend ontgassen, gebeurt het toch. Volgens Omroep Flevoland wordt het gedoogd door de Inspectie Leefomgeving en Transport, in afwachting van een internationaal totaalverbod. Op een speciale kaart wordt voor schippers precies aangegeven waar het ontgassen gedoogd wordt. En een van deze routes loopt pal langs de Flevolandse kust.

Ontgassen

Tankschepen die minerale oliën of chemicaliën vervoeren, hebben te maken met gassen en dampen, die na een lossing in de ladingtanks achterblijven. Als een tankschip voor een volgende reis gasvrij moet worden opgeleverd, dan moeten deze gassen en dampen worden verwijderd. 

Grote ventilatoren zorgen ervoor dat de gassen en dampen aan de bovenzijde van de ladingtank via een opening naar de vrije atmosfeer kunnen ontsnappen. De vrijkomende stoffen kunnen in het water of op het land terechtkomen. Deze dampen/gassen behoren meestal tot de groep 'zeer zorgwekkende stoffen'. Dit betekent dat ze bijvoorbeeld de voortplanting belemmeren, kankerverwekkend zijn of zich in de voedselketen ophopen. 

Meer speciale ontgassingsinstallaties zouden het probleem kunnen oplossen. Op dit moment is er in heel Nederland maar één. Bij zo'n installatie kunnen de gevaarlijke stoffen veilig opgevangen en verwerkt worden. Maar dit kost wel tijd en geld. Schepen die willen ontgassen, moeten speciaal naar een installatie toe varen en het proces van ontgassen bij een installatie neemt ook nog eens uren in beslag. Varend ontgassen kost minder tijd en kan zelfs gedaan worden op weg naar een volgende laadlocatie, schrijft Omroep Flevoland. 

Gokken met bagger

Zembla besteedde in de uitzending ‘Gokken met bagger’ aandacht aan 'licht verontreinigde grond’ die in voormalige zandwinplassen gestort wordt. In zeker 60 Nederlandse natuurplassen waar zand gewonnen is, is de afgelopen tien jaar minstens 100 miljoen kubieke meter vervuilde grond en bagger gestort. 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor