Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamervragen na uitzending ‘Stoppen met de pillen’

03-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2495 keer bekeken
  •  
Tamara van Ark

Tamara van Ark, minister voor Medische Zorg en Sport.

© ANP

De SP heeft naar aanleiding van de uitzending ‘Stoppen met de pillen’ vragen gesteld aan demissionair minister voor Medische Zorg, Tamara van Ark. SP-Kamerlid Maarten Hijink wil onder meer van de minister weten of zij bereid is om de druk op te voeren bij zorgverzekeraars door met ze in gesprek te gaan over een oplossing voor het vergoeden van hulpmiddelen voor het afbouwen van antidepressiva. 

In de uitzending ‘Stoppen met de pillen’ is te zien dat veel mensen die antidepressiva slikken niet meer depressief zijn, maar toch aan de pillen blijven. 
Een deel van de mensen die willen afbouwen kan dat doen met de beschikbare medicatie, maar sommige patiënten hebben speciale pillen in lage doseringen nodig om langzaam met de antidepressiva te kunnen afbouwen, omdat ze anders ontwenningsverschijnselen krijgen. Een groot probleem is dat zulke pillen niet standaard op de markt zijn. 

Er is een apotheek in Nederland die de pillen wel maakt: de Regenboog Apotheek. Bovendien biedt deze apotheek als enige op maat gemaakte afbouwschema’s aan, verpakt in zogenoemde ‘taperingstrips’. Deze afbouwmethode wordt tot nu toe alleen door de kleine verzekeraars DSW en Eno vergoed. De vier grootste verzekeraars: Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis, samen goed voor zo'n 80 procent van de verzekerden, doen dat ondanks een eerdere belofte in 2018 nog steeds niet. Volgens hen is er nog altijd onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor.

Doorslikken in plaats van afbouwen ‘zeer onwenselijk’

SP-Kamerlid Hijink stelt dat het ‘zeer onwenselijk’ is dat patiënten meer moeten betalen voor afbouw medicatie, zoals taperingstrips, dan voor het doorslikken van antidepressiva terwijl ze deze eigenlijk niet meer nodig hebben. ”Vanuit het perspectief van de volksgezondheid is het veel wenselijker dat afbouw medicatie van antidepressiva wordt vergoed, dan dat de huidige situatie blijft bestaan”, schrijft het Kamerlid.

Ook stelt Hijink dat het onwenselijk is om nog langer te wachten op verder wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van afbouwmedicatie zoals taperingstrips, terwijl in de praktijk en uit onderzoeken duidelijk blijkt dat stoppen met behulp van taperingstrips veel beter werkt dan zonder en de urgentie voor veel gebruikers van antidepressiva groot is.

Menzis, VGZ, CZ en Achmea

De afgelopen jaren kaartten de drie beroepsverenigingen het probleem herhaaldelijk aan bij koepel Zorgverzekeraars Nederland (ZN), maar vingen telkens bot. Daarom trad De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) in Zembla naar buiten. "Op het moment dat je nog in een heel constructief proces zit, dan wil je zo’n proces niet verstoren. Maar ik heb nu het idee dat het proces behoorlijk vastzit", zegt Elnathan Prinsen, voorzitter van de NVvP, over de gesprekken rondom de vergoeding van afbouwmedicatie.

De SP spreekt van willekeur bij het vergoeden van afbouwmedicatie en taperingstrips, gezien het feit dat de zorgverzekeraars DSW en Eno wel verschillende afbouwschema’s vergoeden, in tegenstelling tot de vier grote zorgverzekeraars: Menzis, VGZ, CZ en Achmea. Hijink vraagt dan ook aan de minister of zij bereid is om de druk op te voeren door in gesprek te gaan met de zorgverzekeraars. Ook vraagt het Kamerlid of Van Ark bereid is om afbouwmedicatie van antidepressiva op te nemen in het basispakket, “vanwege de noodzakelijkheid van deze medicatie voor veel patiënten”.

Lees hier alle Kamervragen: 

Kijk hier 'Stoppen met de pillen':

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.