Kamerleden vragen staatssecretaris: 'Bent u bereid bedrijven als PostNL hard aan te pakken?'
08-06-2018
• leestijd 2 minuten
"Bent u bereid bedrijven als PostNl die structureel de randen opzoeken van wet- en regelgeving – en daar ook overheen gaan – hard aan te pakken? " Dat willen Kamerleden Bart van Kent (SP) en Gijs van Dijk (PvdA) weten van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Tamara van Ark. Ze stelden Kamervragen naar aanleiding van de uitzending van ZEMBLA over PostNL.
De Kamerleden willen dat de staatssecretaris gaat onderzoeken of de Inspectie SZW de mogelijkheid kan krijgen om zelf boetes op te leggen aan bedrijven die werken met schijnconstructies.
'Je werkt je drie slagen in de rondte en je hebt nog niks': dit gebeurde er bij PostNL
Wat is contracting?
In de ZEMBLA-uitzending ‘
De kilosjouwers van PostNL
’ is te zien dat pakketsorteerders via een schijnconstructie worden ingehuurd. Ze werken voor een aan een uitzendbureau gelieerd bedrijf, een soort onderaannemer. PostNL heeft het werk uitbesteed aan deze onderaannemer,zodat het bedrijf de post-cao niet hoeft na te leven. Deze constructie heet contracting. Gevolg is onder meer dat de pakketsorteerders die niet in dienst zijn van PostNL veel minder betaald krijgen voor hetzelfde werk. De Inspectie SZW stelde de overtreding officieel vast bij een van de onderaannemers, In Person Outsourcing.
Een video van FNV die uitlegt wat contracting is:
In een
eerder interview met ZEMBLA zei Gijs van Dijk
dat hij vindt dat de inspectie boetes moet kunnen opleggen in dit soort gevallen .
Ook zei hij: "Ontduiken van de cao kan gewoon niet. PostNL moet verantwoordelijkheid nemen."
'Is voor u ook de maat vol?'
Maar niet alleen PostNL krijgt kritiek van de Kamerleden. Ze vinden het 'onfatsoenlijk' dat de uitzendbranche keer op keer schijnconstructies opbouwt 'met als enige doel over de rug van werknemers nog meer geld verdienen'. Aan de staatssecretaris vragen ze: "Is voor u de maat ook vol en bent u bereid uitzendbureaus die dit soort constructies optuigen, hard aan te pakken door hoge boetes?"
De Kamerleden willen weten over er meer bedrijven zijn die werken via contracting waardoor medewerkers te maken krijgen met slechtere arbeidsvoorwaarden.
Zware pakketten van soms wel dertig kilo
Ook maken ze zich zorgen over de pakketsorteerders omdat ze vaak zware pakketten in een hoog tempo onder tijdsdruk en vaak 's nachts moeten verwerken. Soms wegen die pakketten tot dertig kilo, zo bleek ook uit de uitzending '
De kilosjouwers van PostNL
'. Daarom willen de Kamerleden van de staatssecretaris weten waaruit blijkt dat ze deze klachten van pakketsorteerders serieus neemt, zoals ze eerder in de Kamer beloofde.
FNV en pakketsorteerder over de arbeidsomstandigheden bij PostNL: