© ANP
Negentig (oud-)Kamerleden gaven vorig jaar te laat hun neveninkomsten op aan de Belastingdienst en vijftien van hen hadden dat in juni nog steeds niet gedaan. Dat blijkt uit onderzoek van BNR. Een aantal Kamerleden dat te laat was, wordt alsnog gekort op het salaris.
Bij die laatste groep gaat het in ieder geval om Gidi Markuszower (PVV), Thierry Baudet (FVD) en Roelof Bisschop (SGP). Baudet wordt maximaal gekort op zijn salaris en moet 40.000 euro terugbetalen volgens BNR. Bij de andere Kamerleden gaat het om kleinere bedragen.
“Dat de Tweede Kamer zich niet aan haar eigen regels houdt, ondermijnt het vertrouwen in het instituut”, zegt Paul Bovend'Eert, hoogleraar staatsrecht aan de Radboud Universiteit, tegen BNR.
Van de negentig Kamerleden die te laat waren, hebben de meesten alsnog aangifte gedaan. Vijftien van hen hadden dat in juni nog niet gedaan. Volgens BNR is het merendeel van de VVD en PVV (negen van de vijftien) en in drie gevallen gaat het om Kamerleden van D66.
Kamerleden zijn verplicht hun neveninkomsten op te geven aan de Belastingdienst en te melden in een openbaar register dat wordt bijgehouden en gepubliceerd door de griffie van de Kamer: het Register Nevenfuncties. Dat laatste gebeurt ook niet door iedereen even zorgvuldig. Zembla maakte daarover de uitzending ‘Haagse bijbaantjes’. Tientallen politici bleken de nevendiensten niet (goed) te melden.
Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet gaf in de Zembla-uitzending aan het register ‘onzin’ te vinden. Omdat hij bleef weigeren de regels te volgen, werd hij geschorst en mocht hij een week lang niet deelnemen aan debatten in de Tweede Kamer.
Meer over:
haagse bijbaantjesSchrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.